Help! De Ulftse Nachtegalen hebben financiële hulp nodig. Foto: Karen van Hal
Help! De Ulftse Nachtegalen hebben financiële hulp nodig. Foto: Karen van Hal

Koor zit financieel bijna aan de grond

Algemeen

Hulp nodig om Ulftse Nachtegalen overeind te houden

Door Josée Gruwel

ULFT – Terwijl de Ulftse Nachtegalen dit jaar zijn verkozen tot het beste koor van Gelderland en tot het drie na beste koor van Nederland, wordt het financieel voor de Nachtegalen steeds moeilijker om te overleven. Door de steeds minder wordende subsidie van gemeente Oude IJsselstreek is het bestuur genoodzaakt om acties te organiseren om het koor levensvatbaar te houden. Voorzitter Grada Heikamp: "Er zit heel veel potentie in het koor, heel veel goede wil, maar financieel is de bodem in zicht. Voor het tweede jaar gaan we nu huis aan huis in Ulft heerlijke kerststollen verkopen. Ik hoop dat de inwoners van Ulft ons hiermee een financiële injectie geven. Ook daarbuiten kunnen mensen de kerststollen bestellen."

De Ulftse Nachtegalen bestaan sinds 1962. Al meer dan vijftig jaar is het koor een begrip in de regio. Momenteel zijn er drie koren: het Jeugdkoor met 25 leden, het kinderkoor met 17 zangertjes en Vocaal Ensemble Luscinia met 12 leden.
De Ulftse Nachtegalen onderscheiden zich van andere koren doordat ze uit drie koren bestaan, waarvan er twee met relatief weinig leden, die alle drie gescheiden repeteren. Financieel gezien hoefde er in al die jaren niet aan de bel getrokken te worden. "Maar de financiën zijn nu een zorgenkindje", vertelt penningmeester Suzan Wanders-Heveling. "Dat komt onder meer door de gewijzigde subsidieregeling van de gemeente. De jaarlijkse subsidie is zoveel verminderd dat het bedrag uiteindelijk zeventig procent afneemt en we voor elk lid nog maar 35 euro per jaar ontvangen. Dat betekent dat we de contributie zo'n twintig procent hebben moeten verhogen. Leden van het kinder- en jeugdkoor betalen nu 50 euro per kwartaal voor de wekelijkse repetities en leden van Luscinia 47,50 euro voor drie repetities per kwartaal. Eigenlijk zouden we de contributie met nog minstens vijftig procent moeten verhogen om voornamelijk de dirigentkosten te betalen. Nu vangen we dat op door de ruim 1200 euro die binnenkomt van de 32 'Vrienden van de Ulftse Nachtegalen' en opbrengsten van optredens."
Bestuursleden Karen van Hal en Esther ten Brinck leggen uit dat ze daarnaast sinds vorig jaar acties op touw zetten: "We doen mee aan de Grote Clubactie, organiseren een bingo en verkopen kerststollen. Vooral de kerststollenactie liep goed. 552 kerststollen, gebakken door bakker Ebbers uit Terborg, hebben we het vorig jaar verkocht. Met dat alles redden we het net. Maar het kan ook gebeuren dat we het net niet redden."
De vier bestuursleden kijken elkaar aan. Het valt even stil. Het kan toch niet waar zijn dat wij het laatste bestuur vormen, dat wij het licht uit moeten doen?"

Alle extra's zijn weg
Suzan Wanders-Heveling is dertig jaar lid van het koor. "In vergelijking met vroeger zijn nu alle extra's weg. We kunnen geen professionals meer inhuren voor podiumpresentatie, choreografie of stemcoaching, geen pianist voor pianobegeleiding bij de repetities van het kinderkoor, laat staan dat we een cd – onze grote wens – kunnen maken. Waar vroeger elk koorlid kleding kreeg van de vereniging, zorgt nu ieder voor eigen kleding. Als we op concours willen kunnen de deelnamekosten een belemmering zijn en ook moeten we ouders vragen om te rijden.
Ook concertreizen zijn van de baan. We gingen op concertreizen naar Ladbergen in Duitsland, naar het Duitse Heppenheim en Goldbach, naar Zell am See in Oostenrijk en het Hongaarse Csongrád. Een feestavond? Kan niet meer aangeboden worden."
Hoe moet het verder? De vier bestuursleden ogen wanhopig, verdrietig ook.
In de beginjaren van de Ulftse Nachtegalen werd de vereniging volop gesponsord door de firma Tillmann. Imetaal nam die rol later over. Maar ook dat is voorbij. "Het enige wat we doen is repeteren en optreden, prachtig proberen te zingen. En verder alleen maar bezig zijn met overleven."

Structureel financiële steun
Het mag duidelijk zijn: willen de Ulftse Nachtegalen blijven bestaan, en dat is wat ze het liefste willen, dan is er niet alleen nu een financiële injectie nodig, maar vooral structureel financiële steun. Dat kan door particulieren bijvoorbeeld door voor veertig euro per jaar vriend te worden van de Nachtegalen. In ruil daarvoor krijgt men twee toegangskaarten voor het kerstconcert, op gereserveerde plaatsen.

'Het kan toch niet waar zijn dat wij het laatste bestuur vormen, dat wij het licht uit moeten doen?'

Grada Heikamp: "Het allermooiste zou zijn als we een of meerdere sponsors vinden die het koor een warm hart toedragen en het koor helpen om weer financieel gezond te worden."
Vanaf zaterdag 8 december gaan de Ulftse Nachtegalen-leden zelf langs de deuren in Ulft voor het verkopen van een kerststol. Via penningmeester@ulftsenachtegalen.nl kan een kerststol besteld worden. De uitleverdata zijn woensdag 19 en donderdag 20 december van 15.00 tot 19.00 uur in het gebouw van de Ulftse Nachtegalen aan de Biezenakker 2 in Ulft.
Om in deze kersttijd veel aan de weg te timmeren, treedt de Ulftse Nachtegalen een achttal keren op, in Anholt, Ulft, Doetinchem, Zelhem, Etten, Hoog-Keppel en Arnhem. Zie voor het kerstprogramma van de drie koren: www.ulftsenachtegalen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant