De Varsselderse delegatie heeft het naar de zin. Foto: Nico Marcus
De Varsselderse delegatie heeft het naar de zin. Foto: Nico Marcus (Foto: )

Dorpshuus tweede na bloedstollende finale

VARSSELDER - 't Dorpshuus van Varsselder-Veldhunten is tweede geëindigd in de Verkiezing van Dorpshuis van het jaar. Maar hoewel de eerste prijs naar Lichtenvoorde ging voelden de Varsselderse delegatie zich de morele winnaar.

Afgelopen zaterdag 1 december vertrok een volle bus met inwoners vanaf 't Dorpshuus in Varsselder richting het huis der Provinciën Arnhem. Hier vond de finale van de verkiezing van het Dorpshuis/Buurthuis van het jaar 2018 plaats. In de bloedstollende finale moest 't Dorpshuus Varsselder- Veldhunten het uiteindelijk afleggen tegen de winnaar Den Diek uit Lichtenvoorde.

Er streden in totaal 58 aangemelde dorps/buurthuizen om de titel. De doorslaggevende factor bleken uiteindelijk de publieksstemmen. Waar er 732 stemmen (!) voor 't Dorpshuus waren had Den Diek er ruim 1300. Er klonk een kritische noot, namelijk dat er geen rekening werd gehouden met de grootte van de kern in relatie tot het aantal stemmen. Een kleine kern als Varsselder-Veldhunten, delft hierbij dan natuurlijk het onderspit. Desondanks was het aantal publieksstemmen zeker iets om trots op te zijn.
Van de zes genomineerden voor de finale, zette de vakjury 't Dorpshuus Varsselder-Veldhunten unaniem op de eerste plaats. Zij vonden het een schoolvoorbeeld van hoe je een geheel dorp betrekt bij het dorpshuis. "Wanneer die betrokkenheid verder reikt dan 'meedoen' en ook zorgt voor 'trots in het dorp', dan heb je goud in handen."
Volgens de vakjury zit "de schoonheid van 't Dorpshuus onder de motorkap. Maar het leuke is dat ze iedereen die geïnteresseerd is daar ook uitgebreid onder laten kijken". De 'PK's onder de motorkap' worden in Varsselder-Veldhunten allemaal geleverd door vrijwilligers. Zij zijn het grootste en belangrijkste kapitaal.

Voorzitter Joris ten Have: "Allereerst felicitaties voor de winnaar Den Diek. Het is, zonder af te willen doen aan de andere genomineerden, bijzonder om te zien dat de nummer 1 en 2 organisaties zijn die puur op vrijwilligers draaien. Het fantastische juryrapport is een pluim voor al onze vrijwilligers die dit mogelijk maken. Wij zijn dan ook als bestuur ongelofelijk trots!"
Het werd dan ook een klein feestje na aankomst bij 't Dorpshuus waar gezamenlijk nog de aflevering werd bekeken. De uitzending van de finale vindt plaats zaterdag 8 december (Omroep Gelderland).
't Dorpshuus is een bron van energie en dient als katalysator voor veel processen die de dorpsgemeenschap zelf oppakt. De complexiteit maakt niet uit. Van de digitale samenwerking en het zelf vinden van een herbestemming voor het kerkgebouw tot aan het initiëren van een burgerinitiatief voor de herinrichting van de Hoofdstraat en hieraan gekoppeld nieuwe ideeën om 't Dorpshuus en het kerkgebouw met elkaar te 'verbinden'.

Voor wie nog nooit in 't Dorpshuus geweest, is van harte welkom gewoon eens te komen buurten. Het gebouw herbergt veel mogelijkheden voor eenieder, ook voor omliggende kernen. Hiervoor kan men ook kijken op www.varsselderveldhunten.nl. Of als er mensen zijn die graag vrijwilliger willen worden en zo het 'motorblok' willen versterken, zijn ook zeer welkom.

Meer berichten