Dirigent Joop Boerstoel krijgt de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem uitgereikt door burgemeester Mark Boumans. Foto: Han Gerritsen
Dirigent Joop Boerstoel krijgt de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem uitgereikt door burgemeester Mark Boumans. Foto: Han Gerritsen (Foto: Han Gerritsen)

Dirigent Joop Boerstoel ontvangt zilveren eremedaille Doetinchem

Bekroning om twintig jaar passie, tomeloze inzet en veel verdiensten

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – "Hiermee ben je ereburger van Doetinchem", sprak burgemeester Mark Boumans zaterdagavond aan het eind van het feestelijk galaconcert in Amphion ter afsluiting van het 60-jarig jubileum van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen. Hij reikte tegelijkertijd dirigent Joop Boerstoel de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem uit. De medaille is een teken van dank en waardering aan personen die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt en hebben onderscheiden. "Een supergrote verrassing", aldus Boerstoel.

Volgens Boumans heeft Boerstoel in de twintig jaar dat hij SBOG leidde Doetinchem lokaal, nationaal en internationaal op de kaart gezet. Hij prees hem om zijn muzikaliteit, vakmanschap, passie en de gave om te verbinden. "Je naam is inmiddels een begrip. Door jouw bezielende leiding en reputatie als dirigent kwamen er bekende artiesten naar Doetinchem, scoorde je volle zalen en werd muziek toegankelijk."

Hoogtepunten
Boerstoel wist het SBOG naar tal van hoogtepunten te brengen. Buiten onze landsgrenzen onder meer tijdens het Festival Bandistico Internazionale in het Italiaanse Besana, op het beroemde Schloss Schönbrunn in Wenen en op kasteel Liechtenstein in het oude stadscentrum van Praag.
Maar het overgrote deel van de vele concerten, gemiddeld zo'n vier per jaar, vond plaats in gemeente Doetinchem, in sport- en cultureel centrum De Pol, schouwburg Amphion, diverse kerken en de tuin van herberg Het Onland. Ook daar waren er tal van hoogtepunten. Zo concerteerde SBOG met zanger Paul de Leeuw, pianist Cor Bakker, musicalster Joke de Kruijf, zangeres Marlies Claasen, Voice of Holland winnares Iris Kroes en Voice Kids winnares Laura van Kaam. Uit het klassieke genre was er de wereldberoemde Britse euphoniumspeler Steven Mead, soloklarinettist van het Brussels Filharmonisch Orkest Eddy Vanoosthuyse en – afgelopen zaterdag – pianist Wibi Soerjadi.

Kwaliteit
SBOG-voorzitter Wim Papperse: "Boerstoel heeft met SBOG flink aan de weg getimmerd en ervoor gezorgd dat het orkest de afgelopen twee decennia een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zo wisten we vier keer achtereen een eerste prijs te behalen bij deelname in de hoogste divisie aan landelijke concertconcoursen, onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Opvallend zijn telkens weer Boerstoels gedegen voorbereiding en de zeer gedetailleerde kennis van de partituren. Hij weet wereldwijd de beste arrangementen op te sporen en betrekt op een plezierige manier het orkest bij de programmering. Altijd is het repertoire zorgvuldig samengesteld, gevarieerd en van een goed niveau. Door die werkwijze hebben hij, het bestuur en het orkest elkaar de laatste twee decennia onafgebroken weten te inspireren en enthousiasmeren. Daardoor is een concert ook steeds aantrekkelijk voor musici én toehoorders."

Mooie synergie
"We hebben samen heel veel mooie dingen gedaan," vertelt Boerstoel zaterdagavond laat in Amphion na het galaconcert. Trots laat hij zijn eremedaille zien. "Een supergrote verrassing. Ik ben wel een zilverman. Mijn naam staat er ook nog op, op de achterkant!" Hij maakt het zwarte doosje open waar de medaille uitkomt. "Moet je kijken, gemaakt door Koninklijke Begeer in Zeist." Boerstoel is SBOG dankbaar. "Zij zullen de onderscheiding aangevraagd hebben, dat betekent dat ze mijn werk waarderen."
Met veel plezier kijkt hij terug naar het heel geslaagde galaconcert met Wibi Soerjadi, waarin de mooie synergie tussen orkest en solist ook in de zaal goed voelbaar was. "Het orkest was in topvorm, het publiek fijn en de samenwerking met Wibi prima. Hij stelde zich naar het orkest heel dienstbaar op."
 

Meer berichten