Natasja Bekkers en Arjan Wijnstra krijgen van Friederike Kleijn een taart uitgereikt. Foto: Friederike Kleijn
Natasja Bekkers en Arjan Wijnstra krijgen van Friederike Kleijn een taart uitgereikt. Foto: Friederike Kleijn

'Zij zorgen voor ons voedsel en verdienen meer waardering'

Algemeen

Bedank-een-boer geslaagde actie

SILVOLDE - Drie smaakvolle pompoentaarten gingen afgelopen week naar boerenbedrijven die volgens Slow Food Achterhoek een speciaal bedankje verdienden. Ook Speltboer Jan Steverink van boerderij De Slaege uit Silvolde hoorde daarbij en was blij verrast.

In november vroeg de vereniging Slow Food Achterhoek via Facebook en de ledennieuwsbrief een boerenbedrijf te nomineren voor een taart. Het idee erachter was simpel: onze boeren zorgen voor ons voedsel maar krijgen daarvoor te weinig waardering. Dat wilde Slow Food doorbreken met het uitdelen van drie taarten. Uit de nominaties koos het bestuur drie boerenbedrijven die elk om verschillende redenen een bedankje en compliment verdienden. De smakelijke pompoentaarten gingen afgelopen week naar Tuinderij De Veldhof in Joppe, speltboerderij Steverink in Silvolde en biologisch boerenbedrijf Groot Brandenborch in Vorden. De ontvangers waren zeer verrast en noemden de actie een 'hart onder de riem'.

Volgens Slow Food Achterhoek verdienen alle boerenbedrijven een bedankje. Maar deze drie steken extra hun nek uit. Zo kenmerkt De Veldhof uit Joppe zich doordat afnemers en tuinder samen een bedrijf hebben waardoor de tuinderij niet naar de bank hoeft. Met een crowdfundingactie willen zij in de nabije toekomst verder investeren, bijvoorbeeld voor een kleine trekker.

Speltboer Jan Steverink van boerderij De Slaege uit Silvolde experimenteerde dit jaar met bonenteelt: een kans voor de Achterhoek die geplaagd wordt door droogte, maar waar bonen zich juist weer prettig bij voelen.

Groot Brandenborch koestert cultureel erfgoed met het houden van streekeigen en oud-Nederlandse rassen zoals MRIJ-koeien. Ze hebben veel aandacht voor het welzijn van dieren, werken met een natuurlijke kringloop en verkorte ketens door verkoop van het vlees in de eigen boerderijwinkel. Volgens Arjan Wijnstra zou het goed zijn wanneer mensen zich meer gaan beseffen dat goedkoop eigenlijk duurkoop is: een lage prijs voor voedsel betekent doorgaans een hoge prijs voor milieu en dierenwelzijn en een onzeker bestaan voor boeren.

Slow Food-lid Nadja van den Berg, die een huiskamerrestaurant runt in Eefde, zorgde voor de pompoentaarten die afgelopen week werden uitgedeeld. De dankbare reacties van de winnaars zijn voor Slow Food Achterhoek volgens bestuurslid Friederike Kleijn 'een stimulans om ook volgend jaar weer een 'bedank-de-boer-actie' te organiseren.'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant