Sonja Vink, Wim Lammers, Petra van Eldik en Henny Dalenoord (vlnr) bij Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp. Foto: Walter Hobelman
Sonja Vink, Wim Lammers, Petra van Eldik en Henny Dalenoord (vlnr) bij Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp. Foto: Walter Hobelman

Herinneren in het schemerlicht

Algemeen

VARSSEVELD - "Met 'Herinnering Verlicht' creëren we een moment in de aanloop naar de feestdagen waarbij het draait om het herinneren van dierbaren." Wim Lammers, beheerder van Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld, gaat dit jaar voor de tiende keer met een aantal werkgroepleden een 'Herinnering Verlicht' avond organiseren. Dit jaar is het op zaterdagavond 15 december.

Door Walter Hobelman

Samen met Sonja Vink, Petra van Eldik en Henny Dalenoord is Lammers inmiddels druk bezig met de voorbereidingen. "We gaan van deze tiende editie geen bijzondere gelegenheid maken. Het gaat om het moment van herinneren. Om degenen die je moest loslaten te herinneren. En dat doen we net als andere jaren met een ingetogen en warm programma."
'Herinnering verlicht' begint om 18.30 uur. Gezamenlijk loopt men vanaf de ingang naar een klein podium in het gedenkpark. Met fakkels en vuurkorven is de begraafplaats sfeervol verlicht. Op de open plek worden in een programma van ongeveer 15 minuten muziek en proza op elkaar afgestemd. Henny Dalenoord opent het programma. De muziek wordt dit jaar verzorgd door vijf muzikanten: Eunice Nahuis, Jolijn Korte, Jarik de Graaff, Elmer Sloetjes en Wouter Sloetjes. "Zij brengen een aantal Engelstalige en Nederlandstalige nummers ten gehore die herkenbaar zijn voor iedereen en aansluiten bij de doelstelling van de avond." Petra van Eldik leest een verhaal voor en Sonja Vink een gedicht. Ook wordt er een herinneringsballon opgelaten.
Vervolgens kan iedere bezoeker met een graflichtje naar het graf van een dierbare gaan, of naar de centrale gedenkplek en daar op een eigen manier tijd nemen om te gedenken en te herdenken. Daarna is er voor iedereen koffie, thee of warme chocolademelk. "Al met al duurt het hele programma niet langer dan een uur", vertelt Petra van Eldik. "Dat doen we bewust om iedereen de gelegenheid te geven de rest van de avond nog naar andere activiteiten te gaan, want er is in die dagen veel te doen in de regio."

"Rouw en gemis horen bij het leven. Gelukkig komt er steeds meer openheid om daar samen bij stil te staan en over te praten. Dat vind ik het mooie van Herinnering Verlicht", aldus Henny Dalenoord. "Je gekend weten door de ander is voor veel mensen een belangrijke reden om aanwezig te zijn. Weten dat je niet de enige bent die moeite heeft om een verlies te dragen. Of dat nu lang of kort geleden is, het slijt nooit. En daarom willen we de mogelijkheid geven om elkaar een hart onder de riem te steken."
Iedereen, jong en oud, is welkom. "Misschien is het juist wel mooi om als gezin of familie samen aanwezig te zijn. Je kan er dan thuis nog eens verder over praten", aldus de beheerder.
"Wat ook waardevol is betreft de samenwerking tussen verschillende partijen die er binnen Herinnering Verlicht is. Varssevelds Belang, de Oecumenische Werkgroep en een groot aantal vrijwilligers zijn actief bij dit herdenkmoment betrokken. Dat maakt het iets voor en van het hele dorp en daarbuiten", benadrukt Dalenoord.

Deelnemen aan Herinnering Verlicht is gratis. Het Begraaf- en Gedenkpark Rentinkkamp is gelegen aan de Burgemeester van der Zandestraat in Varsseveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant