Informatie gezocht over dwangarbeid in WOII

Algemeen

ULFT - Een werkgroep vanuit de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen is op zoek naar informatie over de tewerkstelling in Duitsland van arbeiders van de DRU en waarschijnlijk ook andere regionale metaalbedrijven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In die oorlogstijd moesten veel mannen verplicht in Duitsland aan het werk. Zij werden vaak overgebracht naar hoogovens en gieterijen, onde rmeer naar de Henrichshütte, een enorm bedrijf in Hattingen, oostelijk van Essen. Het was hard werken en weinig eten onder een zwaar regime. Van een aantal arbeiders, met name van de DRU, zijn verhalen bekend over het verblijf daar, maar niet veel. Bekend is ook dat twee personen uit de gemeente Oude IJsselstreek in Hattingen zijn omgekomen, maar onder welke omstandigheden is nauwelijks bekend.
De Henrichshutte met de twee grote hoogovens is nu een uitgebreid industriemuseum. Via het IJzermuseum in Ulft is contact ontstaan met Hattingen. In samenwerking met de OVGG is nu een werkgroepje bezig informatie te verzamelen over deze dwangarbeid en de arbeiders die er moesten werken. Het stadsarchief van Hattingen werkt hier graag aan mee en stadsarchivaris Thomas Weiss zal op woensdag 23 januari a.s. in de Sociëiteit van de OVGG in de DRU Cultuurfabriek een voordracht geven over het systeem en de omstandigheden van de dwangarbeid.
De werkgroep ontvangt vooraf graag informatie: hoe werd bepaald wie er moest gaan, zijn er nog de herinneringen in de families, verhalen over het verblijf daar, feiten, spullen, foto's? Contactpersonen zijn Peter van Toor en Willy Beijer, wiens vader moest werken in Hattingen, maar daar eigenlijk nooit iets over vertelde. Graag mailen naar Hattingen@ovgg.nl. Mensen die anderszins informatie willen geven over dwangarbeid in Duitsland, kunnen mailen naar ovgg@ovgg.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant