Pension Ticheloven in de Binnenheurne. Foto: Collectie Gerard Bruil
Pension Ticheloven in de Binnenheurne. Foto: Collectie Gerard Bruil

Stefan Leyendecker van pension Ticheloven: deserteur en filmmaker

Algemeen

REGIO - Leo Salemink vertelt op dinsdag 15 januari over Stefan Leyendecker van pension Ticheloven. Hij doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij Vrijzinnig Centrum De Eendracht, Doetinchemseweg 5 in Varsseveld. De toegang is gratis.

Stefan Leyendecker komt van oorsprong uit Duitsland. Hij trouwt in het begin van de Tweede Wereldoorlog met Dora Heersink van pension Ticheloven, destijds in de Binnenheurne bij Varsseveld, nu 'op' Sinderen. Stefan was niet genaturaliseerd tot Nederlander; gevolg was dat hij in december 1942 werd opgeroepen dienst te nemen in het Duitse leger. Leyendecker kwam hierbij aan het Oostfront in Rusland terecht.

Leo Salemink schetst voor de pauze het levensverhaal van Stefan Leyendecker, ondersteund met powerpoint-beelden. De nadruk ligt hierbij op zijn tijd als soldaat in het Duitse leger. Ook behandelt Salemink de desertie van Stefan in januari 1945. Hij doet dit onder andere aan de hand van zijn brieven aan Dora. Na de oorlog werd Leyendecker gerehabiliteerd en kreeg het Nederlanderschap.

Na de pauze staat een filmpje van twintig minuten, gemaakt door Stefan Leyendecker, centraal uit de periode na de oorlog. Ab Tenkink zal de film inleiden en ook een fragment tonen over het dorsen met behulp van buren. Theo Salemink zal tussendoor vertellen over de landbouw in de Achterhoek na de Tweede Wereldoorlog.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant