Expositie Els Fleer in Galerie bij de Boeken

ULFT - De Amsterdamse kunstenares Els Fleer exposeert tot 13 februari haar schilderijen in de Galerie bij de Boeken in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Inspiratiebron voor de werken van Fleer is het landschap, waarbij ijs, vuur en water belangrijke uitgangspunten zijn. De weersinvloeden bepalen de uiteindelijke kleuren en mede de sfeer bij haar schilderijen. Bij landschappen denkt men al gauw aan klassieke meesters met hun uitgestrekte landschappen, waarbij indrukwekkende wolkpartijen een belangrijke rol spelen. Bij Fleer zijn het daarentegen geen herkenbare voorstellingen. Zij zet haar landschap in eigentijdse uitingen om en kiest daarbij voor abstracte werken.

Expressief en abstract
Els vertaalt haar landschappen in pure kleuren en dringt de oorspronkelijke voorstelling, haar inspiratiebron op de achtergrond. Het is haar niet te doen om de voorstelling zelf, maar om haar gevoelsmatige beleving en deze op expressieve wijze tot uitdrukking te brengen. Dit gebeurt op spontane wijze, zonder een vooropgezet plan. Dit maakt schilderen tot een zoektocht en leidt tot verrassende eindresultaten. Zij bezorgt de toeschouwer op een overtuigende wijze een wonderlijke natuurervaring. Elk werk heeft zijn eigenheid, zijn eigen werking, die ontleend wordt aan de wisselende weersomstandigheden en dit geeft elk werk haar eigen identiteit, dit steeds met behoudt van het persoonlijke handschrift van Fleer. Soms laat het landschap zijn ruwe soms zijn tedere kant zien. De wisselingen in donker en licht zorgen ervoor, dat ieder werk zijn eigen inkijk krijgt. De donkernuances zorgen daarnaast voor een ruimtelijk effect. Een ruimtelijkheid die tevens beweging suggereert. Haar kleuren worden opgezet door paletmes en kwast. Met het mes ontstaan vlakken en met de kwast structuren en lijnen. Zodoende voegt de kwast vaak een grafisch element in haar werk toe.

Geen horizon
De horizon zoals wij gewend zijn bij de klassieke meesters ontbreekt bij Fleer steeds. Er is sprake van een zorgvuldige opbouw. Deze kan bestaan uit horizontaal, maar ook wel diagonaal gesitueerde lagen. De vlakken lijken tegen elkaar te botsen of ook wel over elkaar heen te denderen, waardoor je het gevoel krijgt middenin een groots natuurgebeuren geplaatst te worden. In elke centimeter in haar werk ligt een specifiek gevoel ten grondslag. De kleuren blauw, rood, geel, zwart en wit wisselen elkaar af. Samen worden ze in evenwicht gebracht en samen zijn ze sfeerbepalend. Ondanks de krachtige opzet, is alles in evenwicht gebracht. Een aantrekkelijk spanningsveld blijft daarbij gehandhaafd en dat houdt haar werk levendig.

Meer berichten