De schout en zijn gemalin worden geïnstalleerd. Zij heersen komend jaar over Terborg. Foto: Walter Hobelman
De schout en zijn gemalin worden geïnstalleerd. Zij heersen komend jaar over Terborg. Foto: Walter Hobelman

Lessen van Sint Joris voor gemeente

Algemeen

TERBORG - Voor het eerst sinds de fusie van de gemeenten Gendringen en Wisch in 2005 vond de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente niet plaats op Sinderen. Dit keer was De Roode Leeuw in de stad Terborg de locatie voor de receptie, die goed werd bezocht. Burgemeester Otwin van Dijk hield een boeiende nieuwjaarsspeech waarin hij de aanwezigen een aantal inspirerende lessen meegaf.

Door Walter Hobelman

Voordat de burgemeester zijn speech hield, installeerde hij de schout en zijn gemalin die het komend jaar de scepter zwaaien over Terborg, de stad die dit jaar viert dat het 600 jaar geleden stadsrechten ontving. Gedurende het hele jaar vinden er bijzondere en indrukwekkende activiteiten plaats en wordt er uitbundig feest gevierd door de inwoners van Terborg én omstreken. "Dit jaar vieren alle dorpen met Terborg mee dat deze stad 600 jaar stadsrechten heeft. Al is het maar omdat we in de Achterhoek niet vies zijn van een feestje. De reden daarvoor maakt niet zoveel uit. Die verzinnen we anders wel", aldus burgemeester Van Dijk.

In zijn nieuwjaarsspeech stond de legende van Sint Joris en de draak centraal (Sint Joris is beschermheilige van Terborg, WH) en hield de burgervader de aanwezigen een viertal lessen voor. "Ten eerste kent de legende een echte held, Joris in dit geval. Hij keek niet toe hoe de stad werd bedreigd door gevaar, maar kwam in actie", vertelde Van Dijk. Hij maakte de link naar helden uit de gemeente Oude IJsselstreek en noemde 'wereldverbeteraar' Fien Snelting uit Megchelen. "Helden zijn mensen die hun handen uit de mouwen steken om de wereld een beetje beter te maken. Dichtbij of ver weg", meent Van Dijk.

De tweede les uit de legende gaat over gevaar dat bestreden moet worden en ligt een beetje in lijn met de eerste les. "Gevaar, onrecht of iets wat niet deugt. Iets wat moet veranderen. Omdat je je bezorgd maakt over zwerfaval, zoals Fien deed. Of omdat je je zorgen maakt over de eenzaamheid van ouderen, zoals Jos van den Berg van Care Travel. Of omdat je ziet dat in andere delen van de wereld mensen in extreme armoede leven. En dan, zoals de mensen van de Moeder Teresa Stichting in Ulft, de handen uit de mouwen steekt om mensen in Oost-Europa aan een beter leven te helpen."

Gevaar moet worden bestreden meent de burgemeester, die aankondigt in 2019 de harde aanpak van criminaliteit in de gemeente voort te zetten. "Samen met de politie en onze eigen gemeentelijke handhavers."

Het derde element uit het verhaal van Sint Joris dat Van Dijk benoemt is 'geloof'. "Het mooie van ons leven in 2019 is dat we vrij zijn. Om te kiezen of we willen geloven, welk geloof of levensovertuiging bij ons past of dat we juist niet willen geloven. Daarin zijn we allemaal gelijk." Geloof en inspiratie horen bij elkaar. "Inspiratie zet aan tot actie. Onze inspiratie kan ons verder brengen. In actie komen tegen onrecht of gewoon iets betekenen voor een ander", aldus de burgemeester die in de rechtsstaat zoals we die hebben 'een gedeeld kader ziet dat ons beschermt en verbindt'.

Het laatste leerpunt dat de burgemeester meegeeft is 'optimisme'. "Als Joris had gedacht 'dat het allemaal toch geen zin heeft' was er niets gebeurd en was de draak nooit verslagen", aldus Van Dijk. "Ik ben een ras-optimist en heb de rotsvaste overtuiging dat alleen optimisme ons verder kan brengen," De burgemeester houdt de realiteit wel in het oog. "In onze gemeente zijn mensen die in armoede moeten leven. Onacceptabel natuurlijk in zo'n rijk land als het onze. Er gaat al veel goed in Nederland, maar we zijn nog niet klaar. Niet pessimisme, passiviteit en het bouwen van muren zijn recepten voor de toekomst. Optimisme, 'wat doen' en 'poorten bouwen die open kunnen' zijn dat wel. Ik wens iedereen een optimistisch, inspirerend en heldhaftig 2019 toe", aldus Van Dijk.

Volgend jaar wordt de nieuwjaarsreceptie gehouden in Etten. Dat lijkt een logische keuze omdat het dan 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd en het dorp Etten al jarenlang veelvuldig aandacht besteed aan 'de bevrijding'. De volledige tekst van de nieuwjaarsspeech is terug te vinden op de website van de gemeente Oude IJsselstreek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant