De opening van de jeu-de-boulesbaan in mei 2018. Links mevrouw Cornelissen en rechts burgemeester van Dijk. Foto: Walter Hobelman
De opening van de jeu-de-boulesbaan in mei 2018. Links mevrouw Cornelissen en rechts burgemeester van Dijk. Foto: Walter Hobelman

Seniorenbond Gendringen en omstreken 25 jaar jong

Algemeen

GENDRINGEN/DINXPERLO - Het doel waarvoor 25 jaar geleden de 'Seniorenbond Gendringen en Omstreken' is opgericht is nu, in 2019, actueler dan ooit. De toenmalige voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Gelderland, de heer Van Duren omschreef dat doel destijds als volgt: "Verloren contacten als gevolg van pensionering vervangen door nieuwe contacten." En voegde daar aan toe "Vereenzaming is een gevaar dat ouderen bedreigt."

Door Walter Hobelman

De start van de 'Seniorenbond Gendringen, Dinxperlo, Breedenbroek, Voorst en Netterden' zoals de officiële naam luidt, had nogal wat voeten in de aarde. Er was al jarenlang een 'herensoos' waarvan een aantal personen ook lid was van de KBO. Uit onvrede ontstond het idee om een zelfstandige vereniging op te richten en de heren Theo Masselink en Bob Rijpsma namen daartoe het initiatief. Het ging deze mannen er vooral om een organisatie op poten te zetten die meer deed dan alleen maar kaarten. In mevrouw Tineke van den Berg vonden zij iemand die bereid was ook in het bestuur plaats te nemen. En zo kon op 13 januari 1994 de seniorenbond worden opgericht. Velen hadden direct al een mening over de pas opgerichte afdeling. Grote vraag was of de seniorenbond zich moest aansluiten bij de KBO of bij de protestantse tegenhanger de PCOB, of bij de 'algemene' ANBO. Uiteindelijk bleef het de KBO en daarom legde voorzitter Masselink zijn functie als voorzitter toen neer. Een aantal maanden later keert de rust terug en op toen op 2 november 1995 het vertrouwen in het bestuur werd uitgesproken door de leden nam de heer Masselink de voorzittershamer weer ter hand. Sindsdien is de Seniorenbond een belangrijke schakel in de Gendringse en Dinxperlose samenleving.
"Men mag ons niet zien als alleen maar een soort kaart-, kien- of kegelclub", benadrukt de huidige voorzitter, mevrouw Annelies Cornelissen. Samen met bestuurslid Ton Tangelder somt zij een indrukwekkend lijstje op van activiteiten die door de leden van de seniorenbond worden georganiseerd. Uiteraard zijn dat de nodige ontspanningsactiviteiten zoals bingomiddagen maar ook hulp bij het invullen van (belasting)formulieren, iPad-cursussen, voorlichtingsmiddagen en excursies worden met enthousiasme met regelmaat georganiseerd.
Als één van de hoogtepunten wordt door de bestuursleden de renovatie en uitbreiding van de jeu-de-boulesbanen genoemd. Een goed voorbeeld van de werkwijze van de Seniorenbond. Een aantal vrijwilligers nemen het initiatief, het bestuur ondersteunt en uiteindelijk liggen er naast de RK kerk twee prachtige banen die zeer regelmatig worden gebruikt. Het ligt in de planning om dit jaar misschien een dorpscompetitie te organiseren waaraan jong en oud mee kan doen. "We komen dan wel direct op een gevoelig punt", vindt de heer Tangelder. "Wij hebben behoefte aan nieuwe leden én nieuwe bestuursleden. Mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld één activiteit onder hun hoede te nemen zodat de taken goed verdeeld kunnen worden." Er is vooral behoefte aan een secretaris. Op dit moment wordt deze functie er door de voorzitter 'bij gedaan' maar men hoopt snel een kandidaat te vinden die het bestuur op dit punt wil komen versterken.
De 'Seniorenbond is ook een gesprekspartner voor de gemeente Oude IJsselstreek. "Ons doel is nog steeds om de belangen voor en door senioren te behartigen. De samenwerking en gesprekken met de overheid hierin vinden wij erg belangrijk", aldus Cornelissen.
Met een groeiend aantal senioren is de toekomst van de seniorenbond wel gewaarborgd al menen de bestuursleden dat er nog teveel senioren zijn die aan de zijlijn blijven staan. "Met het verminderen van de sociale contacten door bijvoorbeeld het stoppen met werken kan al snel het gevoel ontstaan dat men eenzaam is. De seniorenbond is een mooie en waardevolle plaats om leeftijdsgenoten te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen Niets moet, maar er kan veel", aldus de voorzitter. Iedereen van 55 jaar of ouder kan lid worden.
Het bestuur is ook erg blij met de prettige samenwerking met het Azora woonzorgcentrum Maria Magdalena Postel (MMP) in Gendringen. "We hebben goede contacten en werken samen waar dat mogelijk is, zoals bij de jeu-de-boulesbanen. Locatiemanager Jelle Hoogeveen en zijn team zijn voor ons van grote waarde en we zien de toekomst ook wat dat betreft met vertrouwen tegemoet ook als de nieuwbouw van het MMP klaar is", aldus Tangelder.
Op woensdag 23 januari wordt het zilveren jubileum gevierd bij zaal te Pas in Gendringen. Van 13.00 uur tot 15.00 uur is er een receptie waarbij 'het Bendjen' zorgt voor gezellige muziek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant