De Moordmolen van Toon Helmes, rechts, is een van de vijf genomineerden. Foto: PR
De Moordmolen van Toon Helmes, rechts, is een van de vijf genomineerden. Foto: PR

Toon Helmes' boek De Moordmolen, Karel Frederik van Etten een van de vijf genomineerden voor Beste Boek

Algemeen

ACHTERHOEK - Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers heeft de vijf genomineerden voor het Beste Boek 2018 bekendgemaakt en bij de start van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book 2019 (3 tot en met 10 maart) op zondag 3 maart, van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde wordt de winnaar uitgeroepen.

Op zondag 3 maart wordt de winnaar van het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018 bekendgemaakt tijdens de aftrap van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book. De vijf genomineerde boeken zijn inmiddels bekend. In willekeurige volgorde zijn de volgende boeken genomineerd.

Maria van Gelre, 1380-1429, Sporen in het landschap van auteur Johan Oosterman. Artikelen over nog aanwezige sporen in het landschap ten tijde van Maria van Gelre, die bekend is van het oogstrelende gebedenboek. De resten van een slotgracht, de bron bij het klooster waar het gebedenboek is geschreven, een imposante gotische kerk: ze vertellen het verhaal van Maria's sporen in het landschap in de uitgestrekte gebieden tussen Zwolle en Aken en Gorinchem en Bonn.

Geworteld in de Achterhoek van Eddy Geurtsen. Korte, grappige en écht Achterhoekse verhalen in onvervalst dialect over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zoals over bloed en vingerafdrukken aan een brievenbus; over ingegooide caféruiten; en wie was Coops Diene uit 1867? De verhalen zijn onder meer afkomstig uit de jarenlange bijdragen van Eddy Geurtsen aan de veelgelezen rubriek 'Wortels in de Achterhoek' van de onlangs overleden streekjournalist Henk Harmsen. De verhalen zijn ook prima leesbaar voor wie het Achterhoeks zelf niet spreekt.

De Moordmolen, Karel Frederik van Etten van auteur en illustrator Toon Helmes. Een spannend verhaal en prachtige tekeningen over mysterieuze bloedstollende gebeurtenissen, spelend vanaf de tijd van Napoleon, waardoor de molen in Etten de bijnaam 'moordmolen' krijgt. Het kruis dat bij een pasgeboren jongetje in de eeuwenoude standaardmolen van Etten wordt achtergelaten, blijkt een kostbaar religieus voorwerp met onbegrensde krachten te zijn. Meerdere personen maken jacht op dit kruis. Wat moet die Franstalige ruiter telkens in Etten?

Woordenboek voor Achterhoekse en Liemerse Dialecten, deel 3, de mens en de weerld C, van samenstellers Lex Schaars en Henk Lieftink. Ook in dit WALD-deel wordt de rijkdom aan woorden in de vele plaatselijke dialecten in zinsverband weergegeven. Een mooi voorbeeld is de veelvuldig gebruikte plaatsbepaling 'weggens/waegens'. Zo zegt men in Lichtenvoorde: In den Achterhook heb ze met Paosen völderweggens nog 'n paosvuur (op veel plaatsen). In Eibergen zegt men: In Gelderland he'j waddewegters kastelen (op sommige plaatsen) en in Winterswijk hoort men 'allertweggen (overal) 't getuter van vöggele.

The Wild East, een roadtrip door d'n Achterhoek, geschreven door Robin Steentjes. Het verhaal van een auteur die op een ludieke manier door de Achterhoek en haar bewogen maar veelal onderbelichte historie fietst. Een avonturenroman over een regio waarin 'sprekken', oftewel sterke verhalen vertellen, de nationale sport is. Tijdens de roadtrip stuit de auteur onder meer op eeuwenoude verhalen over witte wieven, smokkelpraktijken en jeneverstokerijen, maar ook op verhalen van Hendrik Hietbrink, oftewel 'Kleinen Hendrik' uit het gevolg van Normaal.

Zie voor een uitgebreide beschrijving van de boeken op www.achterhoekseboeken.nl. Gedurende de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book worden de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht gebracht. De verkiezing Beste Boek wordt voor de 21ste keer georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.
Tijdens de bekendmaking Beste Boek op 3 maart wordt Flonkergood gepresenteerd, een bundel verhalen in de streektaal met dit jaar als thema 'Gruwelen en griezelen'. Bij aankoop van een streekboek gedurende de Waeke ontvangt men Flonkergood gratis. Tevens lezen tijdens het programma op 3 maart enkele auteurs van Flonkergood hun bijdrage voor en lichten de auteurs hun als Beste Boek 2018 genomineerde boek toe. Daarnaast treden onder anderen weerman Gerrit Vossers en De Gelderlandercolumnist Bert Scheuter op en wordt De Opstaeker uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de streektaal.

De bijeenkomst bij Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde, is toegankelijk voor belangstellenden. De entree is gratis (consumpties voor eigen rekening). Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant