Daantje, de voorleeshond, laat zich graag voorlezen. Foto: PR
Daantje, de voorleeshond, laat zich graag voorlezen. Foto: PR

Voorlezen aan Daantje, de voorleeshond

Algemeen

AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK - Daantje de voorleeshond komt naar de Bibliotheek Achterhoekse Poort. De hond, een Saarlooswolfhond, laat zich graag voorlezen door kinderen, en is daarvoor getraind.

Door Miriam Szalata

In vier vestigingen van de Bibliotheek Achterhoekse Poort is de hond vanaf maart op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur te gast. Te beginnen op 6 maart in Aalten, daarna op 13 maart in Terborg, 20 maart in Ulft en 27 maart in Varsseveld. "Daarna gaan we in dezelfde volgorde verder tot eind juni", zegt Annet Wamelink van de bibliotheek.
In een speciaal, gezellig ingericht hoekje, wacht Daantje op de kinderen die zich hebben aangemeld om voor te lezen. Er mogen zich per middag acht kinderen inschrijven. Ze zitten om de beurt met alleen Daantje, begeleidster Gerrie Pols en vader of moeder in het leeshoekje.
Het doel van deze nieuwe activiteit van de Bibliotheek Achterhoekse Poort is het leesplezier bij kinderen te bevorderen. Zowel kinderen die al lol hebben in lezen als kinderen die het moeilijk vinden om voor te lezen, kunnen zich inschrijven.
Juist de laatste groep kan baat hebben bij het voorlezen aan Daantje, zo vertelt Gerrie Pols die in het dagelijkse leven docent Nederlands is. "Op scholen moeten kinderen weleens hardop in de klas voorlezen. Niet elk kind kan dat even goed en dan zijn niet alle kinderen lief voor elkaar. Als een kind wordt uitgelachen omdat het niet goed gaat, is dat niet goed voor het zelfvertrouwen.'' Een hond lacht een kind niet uit, een hond oordeelt niet. Dat maakt het voor kinderen minder eng om voor te lezen, ze gaan zich er zekerder bij voelen en het lezen gaat daardoor ook beter.
Daar komt nog bij dat het contact met de hond ook een goed gevoel geeft, zo blijkt uit onderzoek. "Er worden in de hersenen bepaalde stofjes aangemaakt die een geluksgevoel geven'', zegt Gerrie Pols.

Scholen
De bibliotheek heeft over de voorleeshond contact met de scholen. Annet Wamelink: "Zij kunnen ouders stimuleren om met hun kind hier naar toe te komen. De scholen hebben positief op ons initiatief gereageerd.''
Ellen Wiegerinck van Bibliotheek Achterhoekse Poort hoopt dat de activiteit aanslaat. "Het is nu nog een proef; na juni gaan evalueren en dan bekijken we of we er volgend jaar mee verder kunnen."
De nieuwe activiteit in de bibliotheek is bij toeval geboren. Ellen Wiegerinck: "Ik had al eens in een artikel gelezen dat in de Verenigde Staten voorleeshonden worden ingezet om kinderen zelfvertrouwen te geven. Op een gegeven moment hadden we een bijeenkomst voor medewerkers om te polsen welke activiteiten zij graag in de bibliotheek zagen. Toen werd de voorleeshond genoemd. Toevallig belde in dezelfde tijd Gerrie op en vertelde dat ze met de gedachte rondliep om met de voorleeshond in de bibliotheek te komen.''
Gerrie Post heeft een READ-training gevolgd om als begeleidster met een voorleeshond op pad te gaan. "Je leert in zo'n training bijvoorbeeld allerlei trucjes hoe je de hond kunt inzetten.'' R.E.A.D is in Amerika ontstaan en inmiddels zijn er volgens Gerrie Post, 5000 READ-teams in twintig landen, waaronder negen in Nederland.

Kinderen kunnen zich inschrijven voor een sessie met de voorleeshond op de website achterhoeksepoort.nl onder activiteit of bellen met het servicebureau 088-0062929. Ze kunnen zich ook aanmelden bij een van de vestigingen van de bibliotheek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant