'Zonnige bedrijven' voor energieneutrale Achterhoek

VARSSEVELD/GENDRINGEN - Zo'n zestig ondernemers in Oude IJsselstreek zijn aangeschreven om mee te doen aan Zonnige Bedrijven, een programma van de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij). Bedrijven met grote daken wordt gevraagd die beschikbaar te stellen voor zonnepanelen.

Door Miriam Szalata

De gemeenten Montferland en Bronckhorst gingen Oude IJsselstreek voor. Volgens projectleider Paul Wallerbos van AGEM verloopt de samenwerking tussen de gemeenten, AGEM en de Industriële Kringen voorspoedig. "Sinds de start van het project hebben zich al meer dan honderd bedrijven aangemeld.''
In Oude IJsselstreek hebben zich 23 bedrijven op voorhand ingeschreven. Een van die bedrijven is Kramp in Varsseveld. Dat bedrijf legt naar verwachting dit voorjaar 1600 panelen op het dak.
De ondernemers krijgen een vrijblijvende technisch-financiële quickscan aangeboden met een adviesgesprek. De dakconstructie wordt gecontroleerd op geschiktheid, investeringsmogelijkheden en subsidieaanvraag worden ook bekeken. Tot slot kan AGEM de ondernemers koppelen aan lokale bedrijven die kunnen helpen met het zonnedak.

Bedrijven met een dak groter dan 500 vierkante meter kunnen deelnemen. In de komende maanden volgen uitnodigingen om mee te doen aan ondernemers in de gemeenten Berkelland en Doetinchem.

Zonnige Bedrijven heeft de steun van de provincie Gelderland. Het project past in de opdracht die de Achterhoek zichzelf heeft gesteld: in 2030 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat er in de Achterhoek net zo veel energie duurzaam wordt opgewekt, als dat er wordt verbruikt.


zonnigebedrijven.nl

Meer berichten