Els Bakker werd maandagmiddag door minister Bruno Bruins verrast. Foto: Miriam Szalata
Els Bakker werd maandagmiddag door minister Bruno Bruins verrast. Foto: Miriam Szalata (Foto: )

Minister huldigt de 'Doeners' van Terborg

TERBORG - Verschillende 'doeners' in Terborg zijn maandag door VVD-minister Bruno Bruins in het zonnetje gezet. Ze werden gehuldigd voor hun grote inzet voor de stad Terborg en de plaatselijke voetbalvereniging.

Door Miriam Szalata

Bruins was in het kader van de komende provinciale en waterschapsverkiezingen op uitnodiging van de VVD Gelderland in Terborg op bezoek. Hij werd verwelkomd door burgemeester Otwin van Dijk (PvdA), VVD-gedeputeerde Jan Markink, fractievoorzitter VVD Oude IJsselstreek Richard de Lange en Floor Wissing (fractievoorzitter Waterschap Rijn en IJssel).

In de Roode Leeuw kreeg Bruins van een groep in klederdracht gestoken vrijwilligers een presentatie over Terborg 600 jaar stad. Daarop volgde een speciaal moment van aandacht voor Els Bakker die als 'überdoener' als het ware symbool staat voor alle doeners van Terborg 600 en op zo veel andere vlakken actief is voor de Terborgse gemeenschap. Minister Bruins bedankte haar met een vaasje met bloemen. Het vaasje was gemaakt cliënten van Zozijn, dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, in Terborg.

De minister reisde door naar sportpark de Paasberg naar VV Terborg. Hij nam een kijkje bij een jeugdelftal dat aan het trainen was en trapte een balletje mee. Daarna kreeg hij uitleg over het befaamde internationaal Terborg Toernooi, dat dit jaar zijn veertigste editie beleeft. Enorm veel vrijwilligers spannen zich jaarlijks in om het Terborg Toernooi tot een succes te maken.
Ook hier wachtte verschillende betrokkenen een verrassing van de minister, waaronder de familie Frensen. Deze familie neemt als langjarig gastgezin regelmatig meerdere jongens in huis. Willem Frensen is ook naar Canada geweest om 'zijn' Afrikaanse jongens op het WK te volgen.
Frits en Thea van Dam werden in het zonnetje gezet omdat zij gastgezin vanaf het eerste uur zijn. De familie Buizert werd ook naar voren geroepen. Deze familie heeft als gastgezin een bijzondere band gekregen met hun gast Kegan uit Zuid-Afrika. Met kerst lieten ze hem overkomen. Het tandem Mieke Veenink en Wilma Thuis werd eveneens uitvoerig bedankt met bloemen. De twee dames doen van alles en nog wat bij het toernooi: van broodjes smeren tot het organiseren van een loterij. De schijnwerpers gingen daarna op de jeugdcommissie. Voor deze groep geen bloemen maar enkele voetballen.

Tot slot nog even aandacht voor twee doeners voor de VVD: de scholieren Emma en Puck. Zij hebben het softwaresysteem voor alle VVD-kandidaten van twee provincies en vijf waterschappen gevuld.


Presentatie van Wiesneus

ACHTERHOEK - Wiesneus, een tijdschrift ontworpen door Het Huus van de Taol in Drenthe, wordt sinds vorig jaar in een Achterhoekse versie uitgegeven. Thema van Wiesneus 2019 is Feest. Er staan 'leedjes, verhalen, ne zeukplate en strips in, allemaole in het Achterhooks'! Het magazine is bedoeld om kinderen voor dialect te interesseren en hen de rijke schat aan dialectwoorden te tonen. Aan de hand van Wiesneus gaan medewerkers van de Bibliotheken West-Achterhoek, Oost-Achterhoek en Achterhoekse Poort de dialectlessen op de basisscholen verzorgen. De lessen vinden plaats tussen maart en half mei.

De dialectlessen Wiesneus worden dit jaar voor de tweede keer gegeven op zo'n 50 basisscholen in de Achterhoek aan in totaal bijna 2000 kinderen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. De reacties van de deelnemende scholen en de scholieren waren vorig jaar zo enthousiast dat een vervolg op Wiesneus niet kon uitblijven. Vorig jaar waren 17 scholen bij het project betrokken. Het aantal is gegroeid doordat dit jaar ook Bibliotheek Achterhoekse Poort mee doet. De hoop en verwachting is dat Bibliotheek Montferland volgend jaar volgt.

Er is zelfs besloten om een officiële ambassadeur voor Wiesneus aan te trekken. Dialectliedjesschrijver en muzikant Hans Keuper vervult deze rol. Zijn enthousiasme voor Wiesneus is ontstaan toen hij vorig jaar een gastles verzorgde en dat heeft er toe geleid dat hij de vertaling van Wiesneus 2019 voor zijn rekening heeft genomen. De inhoud van het blad moest namelijk worden omgezet van het Drents naar het Achterhoeks. Dit jaar zullen Keuper en andere prominente Achterhoekers bij enkele lessen aanwezig zijn.

Ook in Wiesneus 2019 zijn prijsvragen opgenomen. Onder de goede inzendingen van een 'woordzeuker' en andere prijsvragen (schrijf een 'praotwolke' en maak een 'feestheudjen') worden een tablet en andere leuke prijzen verloot. De kinderen kunnen tot 1 juni 2019 hun reactie insturen naar info@ecal.nu. De uitreiking van de prijzen is op woensdagmiddag 5 juni tijdens een feestelijk en muzikaal dialectoptreden. Alle aanwezige kinderen ontvangen op deze middag een leuke attentie.

Geïnteresseerden in het dialectlesprogramma Wiesneus kunnen zich aanmelden bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers via info@ecal.nu of via 0314-787078.

Meer berichten