De winnaars van de vakjuryprijs tijdens hun optreden. Foto: Walter Hobelman
De winnaars van de vakjuryprijs tijdens hun optreden. Foto: Walter Hobelman

'Muziekschool onmisbaar en verbindend element in samenleving'

REGIO/DOETINCHEM - "Wat is een wereld zonder muziek? Stel jezelf dat eens voor: 'Wat is carnaval zonder muziek? Of een begrafenis of film zonder muziek? Wat is een optocht of een feest zonder muziek?", aldus muziekschool directeur Henk Lubberdink in het voorwoord van het 'visie koersboekje'. In dit heldere document is omschreven hoe Muziekschool Oost-Gelderland zich de komende tijd gaat presenteren en profileren.

Door Walter Hobelman

Muziekschool Oost-Gelderland vormt samen met Schouwburg Amphion en de Gruitpoort de culturele spil voor Doetinchem en omgeving. Het is de gezamenlijke doelstelling om en stevige culturele samenwerkingsvorm te vinden om daarmee cultuur en het cultuuraanbod in Doetinchem en de regio te versterken. "In een veranderende samenleving hebben wij als muziekschool de flexibiliteit om hierin mee te bewegen. Daarom presenteer ik met trots onze visie, met daarin ons helder DNA (dit zijn wij, dit doen wij) én onze koers richting 2021", legt Lubberdink uit bij de overhandiging van de eerste visie koersboekjes. Deze worden in ontvangst genomen door onder andere de wethouders Maureen Sluiter (Doetinchem) en Janine Kock (Oude IJsselstreek) tijdens het zevende Interscolaire Muziek Festival (IMF).
Het IMF is een goed voorbeeld van de kracht van Muziekschool Oost-Gelderland. Dit festival wordt samen met het Almende College in Silvolde en het Rietveld Lyceum, het Ludger college en het Ulenhofcollege uit Doetinchem georganiseerd. Ook het ArtEZ conservatorium en ROC Rijn IJssel (opleiding Sound & Vision) werken hier aan mee. "Een krachtige samensmelting van allerlei partijen uit de samenleving om het maken van muziek te stimuleren onder schoolgaande jongeren", legt Lubberdink uit.
Dat er veel muzikale kwaliteit te vinden is onder de schooljeugd wordt duidelijk tijdens het gevarieerde programma met tien optredens. Pop, klassiek, solisten en bandjes, alles is door de scholen uit de kast gehaald om één van de prijzen in de wacht te slepen. Zo is er een vakjuryprijs en een publieksjury prijs. Ook zijn er twee aanmoedigingsprijzen te winnen voor de deelnemers. Er wordt op goed niveau gemusiceerd en aan enthousiasme ontbreekt het niet bij de muzikanten. Aan muzikaliteit en creativiteit ontbreekt het de schooljeugd ook niet. Bekende popnummers krijgen een andere, creatieve invulling en er worden ook eigen geschreven nummers ten gehore gebracht.
Het publiek blijkt na afloop de meeste waardering te hebben voor Noa Hobelman, Manon Potter, Silke van Noort, Daan Smit, Lisanne Schoppers, Sarah Groeneveld, Immy Buiting en Rosanne van Groningen voor hun vertolking van 'Walkin' on Sunshine' van Katrina and the Waves. De publieksprijs, een cheque van 200 euro, is mogelijk gemaakt door Brugman Muziek. Zij wonnen hiermee ook de aanmoedingsprijs van Sound & Vision en mogen een demo-opname maken. De andere aanmoedigingsprijs (een uur coaching op het ArtEZ conservatorium) ging naar de zangeressen Mirose Voordes en Annebelle de Jager en hun pianist Rody Schilderink vanwege hun mooie vertolking van 'With you' van Matt Simons.
De vakjury, bestaande uit Jos Kok, coördinator van Muziekschool Oost-Gelderland, Aljosja Buijs, coördinator van het ArtEZ conservatorium en muziekschooldirecteur Henk Lubberdink vond het optreden van de zangeressen Rosanne van Groningen en Ezrah van Daal met hun vertolking van 'Hit the Road Jack' van Ray Charles het sterkst. "Een mooie stemcombinatie en een goed optreden", aldus de jury. De winnende act mocht een cheque van € 200 in ontvangst nemen, mogelijk gemaakt door Sloot Pianoservice.
"De samenwerking van verschillende partijen rond dit IMF is een schoolvoorbeeld van onze werkwijze. Wij zoeken en maken de verbinding om jong en oud muziek te laten maken. Alleen, in groepjes, alles is daarbij mogelijk. Onze taak is en blijft om muziek, musical- en dansonderwijs toegankelijk te maken", benadrukt Lubberdink. "Wij gaan voor die sprankelende samenleving waarin mensen blij worden van muziek, dans en musical. Daar wordt iedereen vrolijk van en dat moet in onze regio behouden blijven."

Meer berichten