De dames Jolink speelden een belangrijke rol in het verzet in de Varsseveld en verre omtrek. Foto: PR
De dames Jolink speelden een belangrijke rol in het verzet in de Varsseveld en verre omtrek. Foto: PR

Lezing over verzet en onderduik in Varsseveld

wo 27 feb 2019, 11:12 Algemeen

AALTEN/VARSSEVELD - Op donderdag 21 maart, 19.30 uur (inloop vanaf 19 uur), vertelt John Breukelaar in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten over verzet en onderduik in Varsseveld en omgeving in de Tweede Wereldoorlog. De lezing heet 'Verscholen in Varsseveld'.

John Breukelaar groeide op in het centrum van Varsseveld. De zusters Minnie en Gerrie Jolink waren destijds de naaste buren van zijn grootouders. In 2005 kwam zijn boek uit: 'Halte Varsseveld, over de dames Jolink en hun geestverwanten'. Het boek is uitverkocht. Als verhalenvanger is John Breukelaar sinds enige jaren verbonden aan het Nationaal Onderduik Museum. Momenteel is hij bezig een groot onderzoek af te ronden naar de Joodse onderduikers in Varsseveld en de buurtschappen. Eind 2019 zal dit resulteren in een boek met de titel 'Verscholen in Varsseveld', dat uitgegeven wordt door Fagus in Aalten. Tijdens zijn lezing wordt de rol van de dames Jolink belicht, niet alleen als onderduikgevers, maar ook als spil in het verzet.

Na de pauze is er gelegenheid tot vragen stellen. De lezing is gratis te bezoeken. Wel graag uw komst aanmelden via: info@onderduikmuseum.nl of tel. 0543 471797.Een vrije gift na afloop wordt gewaardeerd.

Deze lezing maakt deel uit van een serie lezingen tijdens de lopende tentoonstelling 'De Vrouw als Spil van het Verzet', die tot stand kwam in 2018 Jaar van Verzet en wordt ondersteund door het ministerie van VWS, de Provincie Gelderland en de gemeente Aalten. Het Nationaal Onderduikmuseum legt zich als kenniscentrum en enige museum in Nederland toe op het burgerperspectief en de keuzes die burgers maakten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog als het gaat om vrijheid en verzet. Het museum gebruikt de verhalen van toen om het gesprek van nu te voeren.