Noorder Art, van links naar rechts Marja Hens, Jan de Boer, Sieuwke Ronner en Mineke Gravers. Foto: PR
Noorder Art, van links naar rechts Marja Hens, Jan de Boer, Sieuwke Ronner en Mineke Gravers. Foto: PR

Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog: fascinerende expositie in De Koppelkerk

Algemeen

BREDEVOORT - Een kunstenaarsgroep uit Groningen heeft in ruim veertig werken de Tachtigjarige Oorlog in Bredevoort verbeeld. Aangevuld met historische documenten en attributen heeft kunst- en cultuurcentrum De Koppelkerk vanaf 15 maart tot 12 mei een omvangrijke en fascinerende expositie in huis.

Door Miriam Szalata

Het Kunstcollectief Noorder Art, bestaande uit Jan de Boer, Sieuwke Ronner, Mineke Gravers en Marja Hens, benaderde enige tijd geleden de Koppelkerk omdat ze er graag wilden exposeren. Via familie van een van de kunstenaars waren ze bij het Bredevoortse kunst- en cultuurcentrum terecht gekomen.
Samen met kunst-voorzitter Ton Schoorlemmer en directeur Sylvia Heijnen van De Koppelkerk werd het thema gevonden: Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog. De kunstenaars, opgeleid aan de Klassieke Academie - zeg maar in de stijl van Rembrandt - legden belangrijke gebeurtenissen vast op schilderijen. Zo zijn er onder meer werken van het door vuur verwoeste kasteel, portretten van Bredevoorters zoals de bekende Hendrickje Stoffels en van de oprukkende soldaten. Een videokunstenaar heeft zich bij de expositie aangesloten. Hij heeft onder andere videobeelden gemaakt van de schilderijen.

Bredevoort strategisch belangrijk
De Tachtigjarige Oorlog tegen de overheersing van de Spanjaarden was van 1568 tot 1648. Bredevoort was aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog eigendom van de Spaansgezinde Heer van Anholt. Het vestingstadje was vanwege zijn strategische ligging belangrijk om in handen te hebben, weet Sylvia Heijnen. "Er liep een belangrijke weg door Bredevoort: de weg Zutphen - Munster. Maar Bredevoort werd als onneembaar gezien omdat het midden in ondoordringbaar moeras lag. Om het kasteel dat bij aanvallen als uitvalbasis diende, lag bovendien een dubbele gracht met een ophaalbrug. Niemand kon erbij komen.''

Daar bracht Prins Maurits in 1597 verandering in met het Beleg van Bredevoort. De vestingstad stond daarvoor aan Spaanse zijde. Prins Maurits wist door goede oorlogvoering en dankzij de toepassing van een nieuwe uitvinding - de uitklapbare kurkenbrug - de gracht over te komen en Bredevoort in te nemen. Vanaf dat moment waren de Staatsen er de baas. In 1606 veroverden de Spanjaarden korte tijd Bredevoort terug. "In de acht dagen dat ze de baas waren, hielden ze er afgrijselijk huis door te moorden en te verkrachten'', vertelt Heijnen. De laatste ramp trof Bredevoort een paar jaar voor het eind van de Tachtigjarige Oorlog. Heijnen: "In 1646 slaat de bliksem in de toren van het kasteel. Daar staan 320 vaten buskruit. Van het kasteel blijft niets anders over dan een ruïne, die eeuwen later gesloopt wordt. Het kasteel stond op wat nu 't Zand is, in het centrum van Bredevoort.''

Op de expositie zijn verschillende oude kaarten van Bredevoort uit de Tachtigjarige Oorlog te zien - een bijdrage van het Gelders Archief. Ook hangt er een plattegrond van het kasteel, afkomstig uit de Wasserburg in Anholt.
Verder zijn het Haus der Niederlande in Münster, Kult Vreden en het Rijksmuseum partners van De Koppelkerk in deze expositie. De Koppelkerk heeft van belangrijke documenten uit deze instituten afdrukken kunnen maken. "Tot slot hebben we ook bijzondere historische stukken uit Bredevoort uit particuliere collecties, zoals een Spaans zwaard en een vlees-tang uit de Tachtigjarige Oorlog, die vijftig jaar geleden gevonden zijn'', aldus Heijnen.

De expositie is elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur (entree 5 euro, inclusief een kop koffie of thee). Vanaf 16 maart biedt de Koppelkerk tweemaal daags rondleidingen aan door de expositie. Er is eveneens een omvangrijk nevenprogramma, zoals een een wekelijks Prins Maurits-stadswandeling door Bredevoort op de zondagmiddag en een theatervoorstelling van Gery Groot Zwaaftink en muzikanten van De Blauwe Schuyt op zaterdagavond 13 april. Voor het verdere nevenprogramma en meer informatie over de expositie kan men terecht op de website.


www.koppelkerk.nl

Het door brand verwoeste kasteel van Bredevoort, schilderij van Mineke Gravers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant