De nieuwe keidragers van Stichting Downsyndroom, kern Doetinchem, samen met Prins Bert III en jeugdprins Matthijs I. Foto: Theo Sommers
De nieuwe keidragers van Stichting Downsyndroom, kern Doetinchem, samen met Prins Bert III en jeugdprins Matthijs I. Foto: Theo Sommers (Foto: THEO_SOMMERS)

Berghse Kei voor Stichting Downsyndroom kern Doetinchem

's-HEERENBERG - Op vrijdagavond is de Berghse Kei uitgereikt aan Stichting Downsyndroom kern Doetinchem. Dit gebeurde in het Hof van Hedel in verzorgingshuis Gertrudis. Prins Bert III kreeg de eer om de hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen uit 's-Heerenberg uit te reiken. De Berghse Kei gaat jaarlijks naar een persoon, groep of instelling uit de regio die zich verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal-cultureel of maatschappelijk gebied.

Stichting Downsyndroom is een stichting die in Apeldoorn is opgericht, maar al gauw bleek dat er een behoefte was voor een dergelijke stichting door het hele land. Zodoende is er ook een kern opgericht in Doetinchem. De stichting biedt info en ondersteuning aan gezinnen die de zorg dragen over kind met het downsyndroom. Het ondersteunen en informatie overbrengen van ouders op ouders. Ouders komen er vaak bij de geboorte in het ziekenhuis pas achter dat een kind het downsyndroom heeft. Waar ga je dan ten rade? Wie helpt je? Dat is het maatschappelijke belang van deze stichting. Later is de stichting ook activiteiten gaan verzorgen voor de ouders en het kind. Er moet van alles gebeuren om het voor een kind en de ouders zo fijn mogelijk te maken. Een stichting die we niet kunnen missen in onze maatschappij. Daarom kreeg de stichting als blijk van waardering en erkenning de Berghse Kei.

Commandeurs: Na het onthullen van het monument door Prins Bert III werden ook de jaarlijks terugkerende commandeursschappen uitgereikt. Dit is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder ingezet hebben voor het carnaval in Waskuupstad.

Het bestuur van d'Olde Waskupen heeft de onderscheiding gegeven aan de 'Eternal Singers'. Al sinds 1988 bestaat het koor. Ooit begonnen als jongerenkoor in de inmiddels afgebroken Emmauskerk. Zij verzorgen verschillende optredens tijdens evenementen in 's-Heerenberg. Maar voor de carnavalsvereniging is misschien wel het belangrijkste optreden tijdens de carnavalsmis op zaterdagochtend. Afgelopen jaar bestonden ze dertig jaar. Het koor bestaat uit 27 leden, waarvan Chardy Boschker en Wendy Hageman al sinds 1988 lid zijn.

De raad van 11 van d'Olde Waskupen gaf het commandeurschap dit jaar aan Eugène te Wildt. Eugène is in 2008 lid geworden van de carnavalsvereniging en is sindsdien betrokken geweest bij veel verschillende commissies. In 2011/12 was hij Prins bij d'Olde Waskupen en in 2012 trad hij toe tot het bestuur. In 2013 werd Te Wildt voorzitter van d'Olde Waskupen tot 29 juni 2018. Hij is een bruggenbouwer geweest tussen de verschillende verenigingen en instanties. Alles met het doel om voor Waskuupstad een fantastisch carnavalsfeest te organiseren.

Meer berichten