Ans van As-Berendsen voor een van haar schilderijen, wijzend naar haar ouderlijk huis in de Boliestraat. Foto: PR
Ans van As-Berendsen voor een van haar schilderijen, wijzend naar haar ouderlijk huis in de Boliestraat. Foto: PR

Herdenken oorlog en bombardementen van stad

Algemeen

DOETINCHEM - De Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH), is druk doende het programma voor de komende herdenkingen en die van volgend jaar (75 jaar na dato), al dan niet in samenwerking met andere organisaties. De activiteiten vinden in 2019 plaats tussen 19 maart en 2 april. Deze periode drukte in 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote stempel op de geschiedenis van Doetinchem. Op 19 maart waren de eerste luchtbombardementen op en rond de stad, gevolgd door nog twee bombardementen in dezelfde week (21 en 23 maart). Op de momenten dat de bommen vielen, zullen ook dit jaar weer de Doetinchemse kerkklokken twee minuten luiden.

Op 1 april 1945 bereikten Canadese troepen de oostzijde van stad. De daaropvolgende dag was Doetinchem bevrijd. De eerste week staat daarom in het teken van herdenken en tijdens de tweede week ligt het accent op het vieren van de bevrijding.

Op dinsdag 19 maart is er vanaf 8.35 uur is er een korte herdenking in de Waterstraat ter hoogte van voormalig Café Luther. Op die plek vielen vele slachtoffers tijdens het eerste bombardement. Zij en de doden die die dag elders in de stad vielen, worden herdacht. Er bestaat de gelegenheid om bloemen te leggen.
Van 8.40 tot 8.42 uur luiden de kerkklokken, twee minuten.

Om 15.00 uur wordt het nieuwe bezoekerscentrum van de Stichting Doetinchem Herdenkt aan de Loolaan geopend door burgemeester Mark Boumans. Hiervoor zijn talloze besturen, organisaties en betrokkenen uitgenodigd.

Vanaf 19.30 uur houdt Theo Rougoor de lezing Doetinchem brandt in de hal van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers aan de IJsselkade. De toegang is gratis.

Op woensdag 20 maart is het bezoekerscentrum aan de Loolaan voor publiek geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Onder meer zijn de schilderijen van Ans van As-Berendsen te zien. Zij schilderde de gebombardeerde binnenstad zoals ze die als elfjarige meisje had ervaren.  

Donderdag 21 maart luiden van 16.55 tot 16.57 de kerkklokken. Van 20.00 tot 21.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk (primaire organisatie Stichting Catharina Cultureel). Dan worden alle dodelijke slachtoffers van de bombardementen van 19, 21 en 23 maart 1945 herdacht. Burgemeester Boumans gaat in gesprek met twee leerlingen van het Rietveld Lyceum. Theo Rougoor houdt een lezing. Een strijkkwartet van Muziekschool Oost-Gelderland, onder leiding van Teun van de Steeg, en de sopraan Annette Weterings brengen het Requiem voor Doetinchem ten gehore. En er is een interview van Karel Berkhuysen met Ans van As-Berendsen.

Zaterdag 23 maart is er van 15.30 tot 17.25 uur een stadswandeling (Simonsplein-Waterstraat-Missetstraat-Gart-Seevinckgang-Boliestraat). Karel Berkhuysen vertelt, onder andere aan de hand van foto's over plekken en panden tijdens de Tweede wereldoorlog. Vertrek en aankomst ingang Catharinakerk. Van 17.30 tot 17.32 luiden de kerkklokken.

Op zondag 24 maart staan tussen 13.00 en 17.00 uur het Borghuis en het Stadsmuseum in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Naast films, lezingen en muziek van de zeskoppige klezmergroep Misjpoge met zang van Anna Marie Krijgsman vertellen vier gasten in het kader van het thema Oorlogskinderen tijdens interviews hun indrukwekkende en vaak aangrijpende levensverhaal. Dan zal blijken dat de oorlog weliswaar in 1945 was afgelopen, maar dat die periode voor hen van grote invloed is geweest op de rest van hun leven.


Vervolg op pagina 14

Frits Loep. Foto: PR
Op de voorgrond het puin van Schoenmakerij Diepenbroek. Aan de overzijde van de straat de resten van Overling's Bank en daarachter de gehavende Driekoningenkapel. 
Het bezoekerscentrum aan de Loolaan in Doetinchem. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant