Autisme ontdekken op oudere leeftijd

Drs. Rosalien Wilting belicht het onderwerp autisme op oudere leeftijd. Foto: PR
Drs. Rosalien Wilting belicht het onderwerp autisme op oudere leeftijd. Foto: PR

ACHTERHOEK/DOETINCHEM - RondomAutisme organiseert een avondcollege over autisme op oudere leeftijd. Drs. Rosalien Wilting belicht dit actuele onderwerp tijdens het avondcollege op 27 maart in de bibliotheek in Doetinchem in 't Brewinc aan de IJsselkade 13. De deuren zijn open vanaf 18.45 uur, het college start 19.15 uur en eindigt 21.30 uur. Toegang is gratis.

Drs. Rosalien Wilting is als klinisch psycholoog-psychotherapeut werkzaam in Tilburg bij GGZ Breburg en het expertisecentrum PersonaCura. Vanuit haar deskundigheid en ervaring gericht op senioren met persoonlijkheidsproblematiek, autisme of ADHD vertelt zij over autisme bij ouderen.

Over autisme bij kinderen, jongeren en volwassenen bestaat veel kennis en expertise, maar hoe autisme bij ouderen eruitziet, is nog grotendeels onontgonnen terrein. Zelfs dát zij autisme hebben is bij gebrek aan goede diagnostiek vaak niet bekend. Sommige ouderen worstelen al wel 30 jaar om zich staande te houden. Herkennen van autisme bij ouderen gebeurt maar zelden, maar kan veel psychisch en praktisch leed voorkomen. Ouderen krijgen vaak de verkeerde diagnose, zoals depressie, dementie of een angststoornis en daardoor niet de goede begeleiding. Gelukkig krijgen deze ouderen steeds meer hun verdiende aandacht, maar is ervaring en deskundigheid belangrijk om optimale zorg te kunnen bieden aan de oudere cliënt. Scholing en kennis van alle mensen die met ouderen werken is daarom een essentieel onderdeel van de kwaliteit van de zorgverlening.

Het doel van deze avond is om inzicht te geven in de stand van zaken wat betreft wetenschappelijk onderzoek en behandelmethoden op het gebied van ouderen met autisme. Er wordt ook ingegaan op kenmerken die ouderen met autisme en hun naasten ervaren en zelf noemen. Twee ervaringsdeskundigen vertellen over hun proces van ouder worden, wat zij nu merken, wat is veranderd en hoe zij denken over afhankelijk worden van zorg. Aansluitend is er volop gelegenheid verder te praten en contacten te leggen. Daarbij zijn medewerkers van RondomAutisme en VIT hulp bij Mantelzorg aanwezig.

Het avondcollege is een initiatief van RondomAutisme, een onafhankelijk platform voor mensen met autisme, hun mantelzorgers en anderen. Directeur Karin Rossel-Veldkamp: "Ons doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze doelgroep, onder andere door het laagdrempelig aanbieden van informatie over autisme en het organiseren van lezingen en evenementen in de breedste zin van het woord. We zijn er voor iedereen en in elke levensfase."

Aanmelden kan in de bibliotheek of via de website van de bieb.


www.rondomautisme.nl

www.bibliotheekwestachterhoek.nl

Meer berichten