Achter het stuur vrijwilligster Trudie Messink en achterin locatiemanager Jelle Hoogeveen. Foto: Walter Hobelman
Achter het stuur vrijwilligster Trudie Messink en achterin locatiemanager Jelle Hoogeveen. Foto: Walter Hobelman

Met electrokar naar woonzorgcentra Azora

Algemeen

SILVOLDE - Eén van de speerpunten van zorgorganisatie Azora is het creëren van wijksteunpunten in de plaatsen waar woonzorgcentra van Azora zijn gevestigd. Vanaf 11 maart wordt daar een nieuw impuls aangegeven in Ulft en Silvolde door de inzet van twee elektrokarren. Daarmee kunnen inwoners uit de omgeving worden opgehaald om deel te nemen aan activiteiten in De Schuylenburgh of Debbeshoek.

Door Walter Hobelman

"Op dit moment worden de vrijwilligers die de electrokarren gaan besturen voorbereid op hun taak. Ze krijgen een stukje verkeerstheorie en gaan natuurlijk wat praktijkervaring opdoen door met de electrokar een ritje te maken", vertelt locatiemanager Jelle Hoogeveen. "De electrokar is een prachtig vervoermiddel en biedt plaats aan drie passagiers. Helemaal elektrisch en helemaal veilig en goedgekeurd."
De electrokar wordt ingezet om bijvoorbeeld inwoners uit het dorp naar de maaltijdenservice in De Schuylenburgh of Debbeshoek te brengen. Maar ook als er andere activiteiten op het programma staan kan iedereen die klant is van Azora een beroep doen op de haal- en brengservice. "De electrokar is er voor iedereen die klant is van Azora, dus ook voor de thuiszorgcliënten", benadrukt Hoogeveen. "Wat we met de electrokar allemaal kunnen gaan doen hangt af van de wensen van de cliënten. Het wordt geen taxiservice naar het ziekenhuis in Doetinchem of zo. We gaan niet verder dan de gemeentegrens. Maar verder zijn er talloze mogelijkheden te bedenken."
De electrokar heeft een bereik van ongeveer vijftig kilometer. "Dat is volgens de leverancier wel afhankelijk van het aantal passagiers", vertelt Hoogeveen. Om de electrokarren zo veel mogelijk te benutten zijn er in Silvolde zestien en in Ulft achttien vrijwilligers gevonden die als chauffeur met de ouderen op pad gaan. "Iedereen met een B-rijbewijs mag dit vervoermiddel besturen en we kunnen op beide locaties nog wel wat extra vrijwilligers er bij hebben", aldus de locatiemanager die ook uitlegt waarom de electrokar een aanwinst is. "Mensen worden tegenwoordig anders oud dan vroeger. Hun sociale netwerk veranderd. Kinderen hebben niet altijd de mogelijkheid om vader of moeder overdag naar activiteiten te brengen in onze woonzorgcentra. Dan biedt de electrokar een uitkomst. Voor 1,50 euro per rit (enkele reis) is er een oplossing voor dat probleem."
Helemaal nieuw is het idee niet. "Ook de woonzorgcentra De Bettekamp en den Es in Varsseveld hebben een electrokar. Deze zijn samen met andere instellingen in de omgeving aangeschaft", vertelt Hoogeveen.
Vanaf 11 maart zijn de electrokarren te reserveren via de informatiebalies van de woonzorgcentra in Silvolde en Ulft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant