Aan het eind van de avond stonden de kampioenen, genomineerden en winnaars van de sportprijzen nogmaals in de schijnwerpers. Foto: Miriam Szalata
Aan het eind van de avond stonden de kampioenen, genomineerden en winnaars van de sportprijzen nogmaals in de schijnwerpers. Foto: Miriam Szalata (Foto: )

Oude IJsselstreek viert het feest van de sport

ULFT - Het was het feest van de sport, vrijdagavond in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. De sportkampioenen van Oude IJsselstreek stonden in een volle zaal letterlijk in de schijnwerpers. Ze werden gehuldigd omdat ze vorig jaar podiumplekken hebben behaald in hun sport. Voor het eerst had gemeente Oude IJsselstreek ook een sportverkiezing georganiseerd. In de afgelopen tijd kon gestemd worden op bijzondere sportmensen en -teams in verschillende categorieën. Vrijdagavond was de uitslag.

Zo werd Bernice Sangers Sportvrouw van het Jaar. Van een vrouw die een paar keer per week recreatief trainde werd ze uiteindelijk Nederlands kampioen Body Fitness. En ambities heeft ze: meedoen met de top in Amerika.
Roel Hunting werd Sportman van het Jaar. Hij heeft vorig jaar drie keer de alternatieve Elfstedentocht van 600 kilometer op de Weissensee geschaatst. In 2017 en 2016 deed hij dit tweemaal voor het KWF Kankerbestrijding. Zijn trotse vader nam de prijs in ontvangst, want Roel was op Curacao. Dankzij een live-verbinding via Facebook konden presentator Frans Miggelbrink en wethouder Bert Kuster de sportman toch nog persoonlijk feliciteren.

Ted van de Pavert, speler van De Graafschap, reikte de prijs uit aan het Sporttalent van het jaar Thessa Gilbers, met haar paard kampioen Z2 dressuur, deelname aan het EK, en met Nationale Talentenstatus NOC*NSF. Sportploeg van het Jaar werd het team dames 1 van HCOIJ (Hockey Club Oude IJsselstreek) dat ongeslagen kampioen was geworden. HCOIJ ontving als vereniging de Sportpromotieprijs en kreeg 1.000 euro.

Burgemeester Otwin van Dijk reikte de prijs Sporter met een Beperking uit aan Wilco Giesen. Giesen is enige jaren geleden na een herseninfarct gedeeltelijk verlamd geraakt, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om te sporten. Hij heeft afgelopen jaar persoonlijke records verbroken en een enorme sportieve ontwikkeling doorgemaakt.

Vooraf aan de bekendmaking van de uitslag van de sportverkiezing waren de kampioenen van Oude IJsselstreek naar voren geroepen. Zo ook de twirlsters Benthe en Bastiënne den Hartog die trainen in Lelystad en Bocholt en Nederlands Kampioen zijn. De broers Nick, Colin en Jason Willemsen zijn alle drie toppers in hun sport turnen. Ook Milan Venderbosch bleek een topper in turnen, maar lijkt daarin zijn beste tijd te hebben gehad. "Ik ben gestopt met turnen en ben nu bij voetbal'', vertelde hij aan Frans Miggelbrink.
Jet, Lisa en Annefleur zijn steengoed in acrobatische gymnastiek. Ook al goed in turnen is het vijftal Maureen, Pien, Femke, Eva en Nienke. Jasper te Mebel werd naar voren geroepen om zijn prestaties in trial (een tak van motorsport). In dressuur zijn Thessa Gilbers en Levi Roeterink kanjers.

Het slotwoord van de avond was aan wethouder Bert Kuster. Trots op wat Oude IJsselstreek aan sportmensen voortbracht, zag hij ook wel uitdagingen in een krimpregio met steeds minder jongeren en steeds meer ouderen. "Het is voor verenigingen een uitdaging om jongeren en ouderen op goede niveaus te laten bewegen.'' Maar mogelijkheden zijn er zeker, gaf hij aan. "Er zijn mooie sporten die je zowel jong als oud kunt doen.''

Meer berichten