De kern van de organisatie tijdens de presentatie: Nienke Zonsveld, Bart Kiers, Patrick Berendsen en Jeroen Pubben. Foto: Kelly Heerink
De kern van de organisatie tijdens de presentatie: Nienke Zonsveld, Bart Kiers, Patrick Berendsen en Jeroen Pubben. Foto: Kelly Heerink

Nieuwe naam, ander concept: de Parkparade heet nu Achterland

Algemeen

DOETINCHEM - Achterland: zo heet de Parkparade vanaf nu. De organisatie werd gesommeerd de naam te veranderen en veranderde daarbij ook direct het concept.

Door Kelly Heerink

Dat maakte organisator Bart Kiers zondagmiddag bekend tijdens een sponsor- en persbijeenkomst bij Oranjerie De Pol in Gaanderen. "We ontvingen vorig jaar een brief van Merkenbureau Heemskerk waarin we werden gesommeerd een andere naam te gebruiken. Anders zou het ons 20.000 euro per uiting kosten." Er bestaat namelijk ook een De Parade: een rondreizend theaterfestival dat plaatsvindt in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. "We mochten de naam wel kopen, maar besloten een nieuwe weg in te slaan."
Een nieuwe naam zorgde namelijk ook voor nieuwe ideeën. Achterland is niet alleen een verwijzing naar de Achterhoek, het betekent 'het land dat erachter ligt of een gebied waar een stad handel mee drijft'. De bedoeling is om muziek- en theaterfestivals te realiseren op verschillende plekken in de Achterhoek, met Achterhoekers, voor Achterhoekers.

Uitbreiden
"Wij vinden de naam fantastisch en we zijn ervan overtuigd dat het publiek ook snel zal wennen", zo voorspelt Kiers. Sommigen zullen al van Achterland gehoord hebben, om alvast te teasen is er namelijk ludiek geflyerd tijdens de Provinciale Statenverkiezingen: Kies Achterland.
De bedoeling is om meerdere 'Achterlanden' te gaan creëren. "We hebben het Lichtenvoordse Wentholtpark op het oog, maar we hopen dit seizoen al te starten tijdens de Zomermarkt aldaar."
De Parkparade begon in Doetinchem ook klein. Kiers en Nienke Zonsveld startten een programma in de Grutstraat tijdens het Stadsfeest (2011). "Dat werd zo druk, dat de brandweer eraan te pas moest komen." Het festival verplaatste het jaar erop naar het Mark Tennantplantsoen. "Met een naam als Chef'Special, die we toen voor achthonderd euro konden boeken. Ze traden op zonder dranghekken."
Het veld liep te vol tijdens een optreden van Nielson en verplaatste naar De Bleek. Vanaf 2016 is De Parkparade een op zichzelf staand festival geworden tijdens het Pinksterweekend.

Samenwerkingen
Dat het festival goed wordt bezocht ligt volgens Kiers aan de sfeer. "Je loopt als het ware een klein dorp binnen in je eigen stad. Met goede muziek, theater en zowel zit- als staanplaatsen met sfeervolle lokale horeca."
Achterland voelt zich ook geroepen zich maatschappelijk in te zetten. "Voor de kinderen hebben we in samenwerking met Meester Mokka een 'Fiep Westendorp voorleesbus': een rode dubbeldekker met een doolhof en voorleesboeken", zegt mede-organisator Jeroen Pubben. Ook recycling wordt een thema. "We zetten een groot expansievat neer met daaraan vier stofzuigers, die opgeraapte bekers als het ware opzuigen", zegt Kiers met een lach. Dan: "Of dat echt gaat werken, weten we niet, maar voor de kids is het leuk." In samenwerking met afvalverwerkingsbedrijf Rutgers Milieu wordt al het plastic honderd procent gerecycled. "We houden onze bezoekers ervan op de hoogte, wat daarmee gebeurt."

Streeckgenoten
Het programma bestaat uit zowel lokale, nationale en internationale namen en is deels bekend. De Tsjechische formatie The Beatles Revival speelt op vrijdagavond en als afsluiter staat Tim Knol in samenwerking met Blue Grass Boogiemen geprogrammeerd.
Maar er vindt meer dan muziek en theater plaats in de tenten. Om de bescheiden Achterhoekse ondernemers een podium te bieden is er Streeckgenoten bedacht. Ook is het de bedoeling, dat er een Nieuwscafé plaats zal vinden. Achterland wordt gehouden van 7 tot en met 10 juni bij de Bleek in Doetinchem.


www.festivalachterland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant