De voormalige kaasfabriek aan de Boterstraat in Varsseveld. Foto: PR
De voormalige kaasfabriek aan de Boterstraat in Varsseveld. Foto: PR (Foto: )

Meer ruimte voor wonen in centrum Varsseveld

VARSSEVELD - Het centrum van Varsseveld is nog niet af. Er is de afgelopen jaren al veel moois tot stand gebracht in het dorpscentrum maar er zijn nog en paarlocaties die om aandacht vragen. Om hier richting aan te geven is een gebiedsvisie voor het hele centrum opgesteld. Uitgangspunt van de visie is, 'te komen tot een krachtige en levensvatbare kern met ruimte voor wonen en winkelen.'

Door Walter Hobelman

"Heel concreet is het zogenoemde 'plan Poppeliers'. Aan de Doetinchemseweg komen twaalf appartementen en een woning. De Action mag gaan uitbreiden", vertelt wethouder Ben Hiddinga. De wethouder verwacht dat de sloopwerkzaamheden nog deze zomer gaan beginnen.
Er is veel behoefte aan woonruimte in Varsseveld. Bedrijven in Varsseveld hebben aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers uit andere delen van het land. "Daar moet passende huisvesting voor komen", weet Hiddinga. "Er zijn wachtlijsten bij makelaars op dit moment. Woningen worden bij wijze van spreken al verkocht voordat ze te koop staan."

Een locatie waar woningen gebouwd gaan worden is de plaats waar nu nog de zuivelfabriek staat. "De eigenaar heeft een plan ingediend om zestien woningen te bouwen aan de ene kant van een nieuw aan te leggen straat op dat terrein. Aan de andere kant van die straat komt dan een supermarkt. Op dit moment wordt aan de plannen gewerkt. Wij zijn als gemeente met de ontwikkelaar in gesprek", vertelt Hiddinga.

Maar er is nog meer ruimte voor woningbouw in Varsseveld. Genoemd worden onder andere de locatie Helmink (Oranjestraat), het voormalige Rabobankpand (gelegen aan de kruising Spoorstraat/Koningin Julianalaan) en de Schoolstraat. In alle gevallen biedt het kansen voor meer ruimte voor wonen in het centrum. "Dit kan leegstand oplossen en de levendigheid vergroten." Voor daadwerkelijke ontwikkeling van deze locaties is de gemeente overigens wel afhankelijk van de externe initiatiefnemers en/of eigenaren.

Tijdens een informatieavond die op donderdagavond 4 april plaatsvond, heeft de wethouder de plannen van de gemeente zelf uitgelegd. De gemeente heeft onder andere de groenstrook Koningin Emmastraat/ Koningin Julianalaan op het oog. Buurtbewoners die voor de avond zijn uitgenodigd zijn positief gestemd. "We worden in elk geval op het juiste moment bij de plannen betrokken", meent één van hen.
Wethouder Hiddinga is van mening dat er in de toekomst ruimte is voor zeker honderd nieuwe woningen in Varsseveld. "Daarbij vergeten we de andere plaatsen in onze gemeente zeker niet, maar de nood is op dit moment het grootst in Varsseveld." Voor de hele gemeente Oude IJsselstreek noemt Hiddinga de bouw van driehonderd tot zeshonderd nieuwe woningen tot aan 2023 reëel. "Passende woningen", benadrukt hij hier bij. "Dus vooral starters-en seniorenwoningen."

Meer berichten