Rennfeuer: ijzer winnen uit oer

Algemeen

ULFT - Als pilot voor een groot evenement dat in 2021 in Oude IJsselstreek wordt gehouden, gaan zeven teams uit Nederland, Duitsland en Frankrijk ovens bouwen aan de oevers van de Oude IJssel. Dit zogeheten 'Rennfeuer'-evenement, dat plaatsvindt van 18 tot en met 21 april geeft iedereen de gelegenheid om te zien hoe er uit oer ijzer gewonnen kan worden.

Door Walter Hobelman

"We doen dit omdat onze gemeente Oude IJsselstreek al sinds 2005 lid is van de Ring van Europese IJzersteden", legt wethouder Bert Kuster uit. "De Ring is een netwerkverband van smeden en bestuurders van gemeenten die vanuit het verleden een binding hebben met het ambacht smeden en de metaalverwerkende industrie. Om het lidmaatschap van de Ring en de toegevoegde waarde hiervan wat dichter bij onze inwoners te brengen, is de werkgroep 'IJzeren Ring' in het leven geroepen. Het Rennfeuer-project in april vloeit voort uit deze werkgroep en maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen en activiteiten rondom de inbedding van de Ring van Europese IJzersteden, zowel lokaal, regionaal, alsook grensoverschrijdend."

Aandacht schenken aan oude beroepen

De wethouder geeft aan dat er twee doelen zijn. "Ten eerste willen we aandacht schenken aan oude beroepen. Maar minstens zo belangrijk is het doel om jongeren hiermee kennis te laten maken en te interesseren voor een baan in de 'techniek'. In die sector is nu en in de toekomst dringend behoefte aan personeel."

Het Rennfeuer-evenement is een pilot voor het veel grotere Rennfeuer-symposium (Iron Smelting Days) dat in 2021 in de gemeente Oude IJsselstreek wordt gehouden. "Dan gaan we nog grootser uitpakken. Met deze pilot kunnen we ontdekken hoe we dat grote evenement op een goede manier kunnen organiseren", aldus wethouder Kuster. Pal Klaassen, die namens de gemeente Oude IJsselstreek smid is van de Ring van IJzersteden, vertelt wat het publiek tijdens het gratis te bezoeken evenement kan verwachten.

"Bij de aanleg van de nieuwe parkeerplaats bij de Oude IJssel is eind vorig jaar een groot stuk oer gevonden. Dat oer gaan we nu gebruiken. Rennfeuer is een techniek om (smeed)ijzer te winnen uit ijzererts. In een vierdaags proces wordt een kleine schachtoven gebouwd. Er worden kleine openingen gebruikt om lucht in te blazen ten behoeve van het behalen van een hoge temperatuur. De Rennofen bestaat uit paardenmest, leem, zand en stro en wordt met houtskool gestookt. Het erts, in dit deel van Nederland meestal oer, wordt kleingemaakt en vooraf geroosterd. Bij voldoende ijzergehalte in de loup (of wolf) wordt op 21 april het gewonnen ijzer uitgesmeed", legt Klaassen uit. "De term Rennfeuer komt van het woord 'rinnen' dat Duits is voor 'stromen'. Dit vanwege de slak die uit de (blaas)openingen kan stromen. Hier is geen passend Nederlands woord voor. Dit proces werd waarschijnlijk al vele eeuwen voor Christus in het Midden-Oosten toegepast. In Europa bestaat deze techniek vanaf zo'n 700 jaar v.Chr. Het is in Nederland pas rond 1700 opgevolgd door de inzet van hoogovens die vloeibaar gietijzer produceren."

Teams uit drie landen bouwen tijdelijke ovens

Op donderdag 18 april beginnen zeven teams van ongeveer vijf personen per team te werken aan de bouw van de ovens. De deelnemers komen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het evenement vindt plaats op het terrein aan de oostzijde van de Oude IJssel dat achter het DRU Industriepark ligt. "Bezoekers kunnen de baileybrug en het fietspad oversteken waarna aan de rechterkant de ovens worden opgebouwd. Parkeren kan ook op de nieuwe parkeerplaats die pal naast het genoemde terrein ligt en die bereikbaar is vanaf de rotonde aan de kant van Silvolde", vertelt beleidsmedewerker Melinda Meijer.

De organisatie hoopt op een grote toeloop van bezoekers. "Het is bijzonder interessant om donderdag 18, vrijdag 19 of zaterdag 20 april een kijkje te komen nemen want dan ziet men de teams echt aan het werk met het bouwen, stoken en uithalen van de loup van het ijzererts. Op zondag 21 april wordt de loup uitgesmeed in de smederij die te vinden is in het Civon (het voormalige ICER). Het hele evenement geeft een goed beeld van de historie van Ulft en wat hier vroeger allemaal gebeurde."

Alle dagen wordt er door vrijwilligers informatie verstrekt aan bezoekers zodat iedereen op de hoogte worden gebracht van hetgeen er te zien is. Voor een kopje koffie of thee kan men terecht in het Ouhrlokaal of het Schaftlokaal op het DRU Industriepark.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant