Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp sprak in tijdens de gemeenteraadsvergadering. Foto: Bert Vinkenborg
Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp sprak in tijdens de gemeenteraadsvergadering. Foto: Bert Vinkenborg

Ruim een miljoen voor kunstgrasvelden De Graafschap op Bezelhorst

Algemeen

DOETINCHEM - Het raadsvoorstel om ruim een miljoen euro beschikbaar te stellen als krediet voor de aanleg van een nieuw kunstgrasveld en de renovatie van het bestaande op Sportpark De Bezelhorst trekt tijdens de beeldvormende raad van donderdag 11 april niet alleen de aandacht van de sprekers namens de fracties maar ook van een bijzondere inspreker, Hans Martijn Ostendorp algemeen directeur betaald voetbal van voetbalvereniging De Graafschap. Anders dan doorgaans bij insprekers het geval is van zijn kant dit keer alleen instemming en lof voor het voorstel waarvan met name zijn vereniging profiteert. Ostendorp zegt tegenstander te zijn van financiering van zijn club door de gemeente, maar voorstander van een faciliterende rol.

Door Bert Vinkenborg

De huidige trainingslocatie van De Graafschap dichtbij het stadion moet worden verlaten voor uitbreiding van het natuurgebied De Zumpe. Op het Sportpark De Bezelhorst is nog plek, maar het huidige kunstgrasveld daar heeft onderhoud nodig en er moet een nieuw bijkomen als De Graafschap naar het sportpark komt. Kosten voor renovatie ruim 4,5 ton en voor de aanleg van een nieuw kunstgrasveld nog eens ruim 5,5 ton, samen dus ruim een miljoen.
Voor de huidige gebruikers van het sportpark zou deze forse investering niet nodig zijn. Bij enkele raadsleden rijzen daarom vragen over de besteding van publiek geld voor een profvoetbalclub. De vergelijking met de gemeente Enschede en FC Twente waarbij enorme bedragen publiek geld in een voetbalclub worden gestoken dringt zich dan ook op. Bennie Ernst (CDA): "Zijn we niet met publiek geld een voetbalclub aan het financieren?"
Wethouder Rens Steintjes laat in zijn antwoord weten dat amateurverenigingen een niet-kostendekkende huur moeten betalen. Voor De Graafschap is dat anders en moet de huur wel kostendekkend zijn. Hij belooft de raadsleden vertrouwelijke inzage in de financiën.
Over de milieueffecten van de operatie wil Marcella Heerenveen (GL) graag meer weten van de wethouder. Onder de kunstgrasmatten ligt namelijk rubbergranulaat, een stof die in het laatste jaar negatief in het nieuws is geraakt door de milieu- en gezondheidseffecten ervan. Kurk zou een alternatief kunnen zijn maar die stof is niet alleen duurder dan rubber maar voor toepassing op sportvelden chemisch behandeld en dus ongewenst volgens wethouder Steintjes.
Niet alle vragen zijn voldoende beantwoord en het thema komt daarom als gesprekspunt terug op de agenda van de volgende besluitvormende raad op 25 april.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant