Wie weet er meer over straatsteen met inscriptie

Algemeen

DOETINCHEM – Toen de kleinkinderen van Wil Hondorp hem onlangs vroegen naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, dacht hij ook weer aan die speciale klinker die hij al meer dan twintig jaar in de schuur bewaart. Die straatsteen, die ook met geschiedenis te maken heeft. Wil Hondorp haalde hem tevoorschijn, maakte hem goed schoon en besloot aan de bel te trekken bij de krant, want hij wil nu toch wel eens weten waar die steen vandaan komt, wie de datum van 17 augustus 1945 erin zette en waarom.

Door Josée Gruwel

Wil Hondorp woont met zijn vrouw al zo'n vijftig jaar aan de Wilhelminastraat in Doetinchem. Hij vertelt: "In 1997, bij de renovatie van het riool, vond ik voor het huis tussen de oude straatstenen een gedateerde klinker met 17-8-45 erop. Dat vond ik bijzonder. Ik heb die baksteen mee naar huis genomen, om te verhoeden dat ie vergruisd zou worden. Moet je eens voelen hoe glad de bovenkant met de datum is. Daar heeft verkeer overheen gereden."
Op tafel ligt de bruine baksteen, 20 bij 9 bij 10 centimeter. Wil heeft de bovenkant nat gemaakt. "Want dan kun je de datum beter lezen. Zie je hoe strak die erin staat? Ik heb het idee dat die datum erin is gezet voordat de steen gebakken is. Na het bakken krijg je dat zo niet voor elkaar."
Inderdaad, door de vorm van de lijnen is te zien dat met een scherp voorwerp in de nog natte klei moet zijn geschreven. "Ik denk dat dat wel eens in een steenfabriek aan de Rijn bij Lobith, Spijk of Pannerden kan zijn gebeurd. Maar waarom?"
Hij noemt mogelijkheden. "Is het iemands geboortedatum? Was het de eerste zending van klinkers na de oorlog? Of heeft de datum op een andere manier met de oorlog te maken? Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan."
Een stap verder is snel gemaakt: twee dagen erna, dus op de datum die in de steen staat, riep Soekarno de republiek Indonesië uit, waarmee Indonesië zichzelf onafhankelijk verklaarde. Dit is dus ook de datum van de soevereiniteitsoverdracht.

De vinder laat zijn fantasie de vrije loop: "Misschien werkte er iemand met roots in Indonesië in de steenfabriek en heeft die de datum erin gezet?"
Dat is de vraag. Wie kent het antwoord of heeft aanvullende informatie? Mail naar w.hondorp@tele2.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant