Verhalenproject: Stemmen van Een nieuwe Tijd

Annegreet van Bergen, schrijfster van Gouden Tijden. Foto: PR
Annegreet van Bergen, schrijfster van Gouden Tijden. Foto: PR

Wederopbouw in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Op woensdag 8 mei houdt Erfgoed Gelderland de inspiratiebijeenkomst van het verhalenproject Stemmen van Een nieuwe tijd. Iedereen met interesse in de geschiedenis van de Achterhoek en/of de wederopbouwperiode is van harte welkom om de bijeenkomst in het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers in Doetinchem bij te wonen.

Stemmen van een nieuwe tijd is het verhalentraject van Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek. Dit project is opgezet voor en door elf gemeenten in de Achterhoek. Doel is het bijzondere erfgoed uit de wederopbouwperiode dat deze regio bezit onder de aandacht te brengen. Het wordt een project waarin de verhalen en de tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook de verbinding met het heden gezocht wordt. Verhalen van toen zijn inspiratie voor nu!
Om verhalen uit deze periode vast te leggen wordt gebruik gemaakt van oral history. Tijdens Stemmen van Een nieuwe tijd worden uit de hele Achterhoek lokale geschiedverhalen verzameld. Deze verhalen laten zien hoe leven in de Achterhoek in de naoorlogse jaren eruit zag. We vragen inwoners, historische verenigingen en andere geïnteresseerden om hun ervaringen en kennis te delen.
Op 8 mei wordt de aanwezigen gevraagd mee te denken over de inhoudelijke invulling van het project. Welke thema's en verhalen uit de regio mogen absoluut niet ontbreken? Welke plekken, gebeurtenissen en personen komen op als aan de Achterhoekse wederopbouwperiode wordt gedacht? Er is hulp nodig bij het verzamelen en optekenen van verhalen! Tijdens de bijeenkomst zal Annegreet van Bergen (auteur Gouden jaren) ter inspiratie vertellen over het (dagelijks) leven tijdens de wederopbouw.
Wie wil meehelpen, is van harte welkom op de inspiratiebijeenkomst, waarvoor men zich kan aanmelden bij Tim Stapel (t.stapel@erfgoedgelderland.nl). Ook voor meer informatie kan iedereen bij hem terecht.


Koningshuis op de Boekenmarkt

DOETINCHEM - Hoe kan het ook anders, de maandelijkse boekenmarkt in de Catharinakerk in Doetinchem heeft dit keer een uitgebreid aanbod van boeken over ons Koningshuis. Daarnaast wordt bijzondere aandacht besteed aan boeken over 'Oorlog & Vrede'.

Dankzij het grote aanbod van prachtige boeken in verschillende andere genres die op overzichtelijke wijze zijn gerubriceerd kan iedereen op deze markt gemakkelijk iets van zijn of haar gading vinden.
Dit keer zijn de openingstijden van de markt gewijzigd. Op vrijdag 26 april kan men terecht van 12.00 tot 20.00 uur en zaterdag 27 april van 09.00 tot 16.00 uur.

Ook muziek- en filmliefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen in een grote collectie langspeelplaten, dvd's en cd's.
De markt wordt elke maand georganiseerd door de Stichting Catharina Cultureel. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de monumentale Catharinakerk en Driekoningenkapel in het centrum van de stad.

Meer berichten