Internetgebruik in Nederland: 6% gebruikt geen internet

In een tijd waarin het internet niet meer weg te denken is, zou je verwachten dat iedereen er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Uit cijfers van CBS blijkt echter dat ruim zes procent van de bevolking (nog) geen gebruikmaakt van de digitale snelweg. Ook in de gemeente Oude IJsselstreek maakt nog niet iedereen gebruik van internet. Met name onder ouderen is het nog geen gemeengoed.

Zo'n 2.370 inwoners zonder internet
De tijden veranderen in rap tempo, ook op het gebied van internetgebruik. We doen de boodschappen online, boeken een theatervoorstelling via het internet en schaffen desgewenst bij een webshop een compleet nieuwe outfit aan. Toch zijn er mensen voor wie het gebruik van internet niet zo vanzelfsprekend is. In Nederland gaat het om een groep van ongeveer 900.000 mensen van 12 jaar of ouder die nooit gebruikmaakt van internet. Ook in Oude IJsselstreek is dat het geval. Op basis van de landelijke gegevens zou het neerkomen op 2.371 inwoners die geen internet gebruiken.

Internetgebruik onder ouderen neemt toe
Uit een recent onderzoek blijkt dat het niet alleen ouderen zijn die bewust weinig of geen internet gebruiken. In de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar is iets minder dan vijf procent niet dagelijks online en onder de ouderen, de mensen van 75 jaar of ouder, is dat zelfs 32 procent. Dat lijkt wellicht veel, maar men is wel een behoorlijke inhaalslag aan het maken ten opzicht van 2012. Destijds gaf 66 procent van de ouderen aan geen gebruik van internet te maken. De reden hiervoor verschilt per persoon. Voor de een is het niet noodzakelijk, de ander geeft aan dat men vaardigheden mist en ook is er een groep die zich ernstig zorgen maakt over de veiligheid van het internet en de eigen privacy.

Telecomabonnement
De meeste Nederlanders hebben een alles-in-1-pakket. Dit is een pakket met internet, tv en telefonie. Mensen die geen gebruikmaken van internet, kunnen beter een los abonnement voor tv en eventueel telefonie afsluiten. Internet is namelijk vaak het duurste onderdeel van een abonnement. Via vergelijkingssites, zoals Pricewise, kun je de prijzen voor losse abonnementen en alles-in-1 vergelijken. Zo krijg je direct een overzicht van de mogelijkheden op je huisadres en weet je exact wat je per maand betaalt om gebruik te kunnen maken van internet, televisie en telefonie. Ook als je geen gebruik wenst te maken van het internet kan het handig zijn om de prijzen te vergelijken, eventueel met hulp van bijvoorbeeld een familielid. Op die manier kun je een aanzienlijke kostenbesparing realiseren. Bij de meeste providers kun je je pakket geheel naar wens samenstellen.

Meer berichten