De historische buitenplaats Huis Landfort in Megchelen moet in oude luister worden hersteld. Foto: Henk van Raaij
De historische buitenplaats Huis Landfort in Megchelen moet in oude luister worden hersteld. Foto: Henk van Raaij (Foto: )

Een miljoen euro restauratiesubsidie voor Huis Landfort

MEGCHELEN - Huis Landfort in Megchelen krijgt, net als vier andere monumenten, subsidie voor het restaureren, verduurzamen en verbeteren van de bestemming. Met deze subsidie draagt provincie Gelderland bij aan het in standhouden van monumenten én stimuleert zij het functioneel (her)gebruik en verduurzaming van de historische gebouwen.

Het Huis Landfort in Megchelen wordt gerestaureerd en geïsoleerd. Er komt een lift en een mindervalidentoilet waardoor het beter toegankelijk is. In een later stadium worden ook de bijgebouwen, bruggen en het park worden aangepakt en zal het gehele Rijksbeschermde complex de grandeur van weleer terugkrijgen. De Stichting Erfgoed Landfort ontvangt een provinciale bijdrage van 1.000.000 euro hiervoor. De Stichting wil van Landfort een centrum te maken dat een ontmoetingsplek wordt voor iedereen die zich bezighoudt met het behoud en beheer van Nederlandse historische buitenplaatsen. Daarmee krijgt het Huis ook een mooie nieuwe bestemming.

Landgoed Sevenaer te Zevenaar, project De Commanderij te Doesburg en buitenplaats Spaensweerd te Brummen en landgoed Middachten in De Steeg zijn de andere monumenten die subsidie ontvangen.

Via de subsidieregeling Functioneel gebruik Erfgoed 2019 krijgen verschillende kerken, molens en andere historische gebouwen van de provincie Gelderland een financiële bijdrage voor een opknapbeurt. Met deze subsidie draagt de provincie bij aan het in standhouden van monumenten én stimuleert zij het functioneel (her)gebruik en verduurzaming van de historische gebouwen. Dit is de derde keer dat de provincie subsidie toekent uit deze regeling. De teller staat nu op 46 projecten voor een bedrag van ruim 9 miljoen euro. Totaal is 13,5 miljoen beschikbaar. Aanvragen hiervoor worden momenteel beoordeeld. De gehonoreerde projecten worden bekendgemaakt via het subsidieregister op de provinciale website.


www.erfgoedlandfort.nl

Meer berichten