KNA viert het eeuwfeest met een concert met Ellen ten Damme. Foto: PR
KNA viert het eeuwfeest met een concert met Ellen ten Damme. Foto: PR

Jubileumconcert honderdjarig KNA met zangeres Ellen ten Damme

Algemeen

ULFT – Fanfare Kunst Na Arbeid (KNA) viert in 2019 haar honderdjarig bestaan. Het hoogtepunt van de festiviteiten is een jubileumconcert op 15 juni in de Rabobank-zaal van de DRU Cultuurfabriek. Een avondvullend programma samen met de veelzijdige zangeres/artieste Ellen ten Damme. De voorverkoop is inmiddels gestart.

Door Reinier Kroesen

In 1919 werd KNA opgericht, dit jaar kan dus het eeuwfeest gevierd worden. Voor het jubileumconcert is zangeres/actrice/componist/muzikant en circusartieste Ellen ten Damme gecontracteerd. Karin Heerschap (Evenementen Commissie KNA): "Twee weken geleden heeft Ellen nog een nieuw album opgenomen in het Concertgebouw Amsterdam. Een van deze nummers gaan wij ook samen met Ellen ten gehore brengen, een primeur dus! Ze heeft vaker met blaasorkesten opgetreden, maar dan meestal met haar combo. Bijzonder aan ons concert is dat wij het zonder die begeleiders doen: gitaarsolo's worden bijvoorbeeld door blaasinstrumenten overgenomen. Een uitdaging op zich, die veel creativiteit van onze dirigent Henrite Rusch heeft gevergd. Zij heeft namelijk de meeste nummers zelf voor de fanfare gearrangeerd."
Ellens ten Damme's liedjes klinken zo heel verfrissend, verwacht Heerschap. "Twee mensen op accordeon begeleiden ons, waarvan één bespeeld door één van onze eigen blazers. Om een tipje van de sluier van het programma op te lichten: Het varieert van het gevoelige La Chanson des Vieux Amants tot het ruige Unbeschreiblich Weiblich van Nina Hagen, maar ook haar eigen nummer Koningin van Frankrijk komt voorbij. Om toch wat rustpunten in het programma te brengen, spelen we ook enkele nummers alleen met de fanfare, op de manier zoals Ulft dat van ons gewend is."

Met de voorbereiding en het instuderen van die nummers is KNA al zo'n half jaar bezig. "We hebben nog diverse extra repetities ingepland om de puntjes op de i te zetten, iedereen heeft er zin in. De samenwerking met Ellen verloopt heel erg fijn. Ze is heel veelzijdig en verrassend, dus het programma wordt dat ook. Maandagavond 13 mei kwam ze naar De Tamboer op het Zwarte Plein voor een gezamenlijke repetitie, ondanks een zware week ervoor met cd-opnames en vrijwel elke avond concerten. Onze muzikanten konden wennen aan de nummers met zang. Het is toch heel anders repeteren met of zonder zangeres. Ellen heeft zich tijdens de repetitie ingehouden, maar op 15 juni zal zij ongetwijfeld de zaal op de kop zetten zoals ze dat altijd doet. De muzikanten spelen veel begeleiding. Ten Damme zorgt voor de melodie, zo krijgt het liedje opeens een hele andere uitstraling. Die maandag werd het plaatje compleet en kreeg je een hele andere indruk van de nummers. Na afloop ging Ellen nog met enkelen van ons op de foto."

Kaarten kosten 23,50 euro per persoon (inclusief consumptie met een feestelijk gebakje en garderobe) en zijn online verkrijgbaar via www.drucultuurfabriek.nl. Aanvang is om 20.00 uur, de zaal opent om 19.45 uur. "Er zijn enkele rolstoelplaatsen beschikbaar. Laat het aan ons weten, mocht men daar gebruik van willen maken."


www.kna-ulft.nl

www.ellentendamme.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant