Floor Gerritsma signeert, met vader Piet Hein Gerritsma aan haar zijde, haar debuutroman. Foto: Josée Gruwel
Floor Gerritsma signeert, met vader Piet Hein Gerritsma aan haar zijde, haar debuutroman. Foto: Josée Gruwel

'Ik kan de kronkeltjes goed volgen'

Algemeen

Floor Gerritsma signeert debuutroman

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Floor Gerritsma, die opgroeide in Doetinchem, debuteerde onlangs met haar roman 'De doe-het-zelf-retraite'. Op Bookstore Day, afgelopen zaterdag, signeerde ze bij boekhandel Raadgeep & Berrevoets in Doetinchem en las voor uit eigen werk. Het werd voor haar een feestje.

"Ach wat leuk! Even zoenen!" Floor Gerritsma wist even niet wat haar overkwam. Haar boek kwam op 1 maart uit en vanuit haar woonplaats Amsterdam kwam ze zaterdag met de uitgever naar de Achterhoek om het aan de man te brengen. Een uurtje signeren, voorlezen en praten over het boek werd een uur vol ontmoetingen met vrienden en vriendinnen en bekenden van vooral vroeger. Ze dompelden haar, met aan haar zijde de trouwste fan, haar vader en oud kno-arts van het Slingeland Ziekenhuis Piet Hein Gerritsma, onder in een warm bad.
De stapel boeken naast de schrijfster slonk gaandeweg. In elk boek dat ze verkocht schreef de auteur een opdracht voor de lezer, iets aardigs. Daarna overhandigde ze 'De doe-het-zelf-retraite', het boek dat gaat over Roos die halsoverkop het dagelijks leven ontvlucht en een weekje tot bezinning komt in een Airbnb in Portugal. Daar probeert ze antwoorden te vinden op levensvragen over het eigen ik. Wie is ze zelf eigenlijk naast (stief)moeder, echtgenote en ondernemer? Ze verliest zich in de boekenkast van het Airbnb-appartement, voert innerlijke strijd, komt tot zichzelf en vindt uiteindelijk de weg naar huis.
Floor: "Het idee van het boek ontstond toen ik alleen in Portugal was en in een Airbnb verbleef. Met een gezin met stiefkinderen en een eigen kind ga ik namelijk graag alleen op reis, even weg uit het leven van alledag. Als je dan op jezelf wordt teruggeworpen, ga je automatisch aan het nadenken, over de verhouding moeder dochter en man vrouw bijvoorbeeld. Levensvragen komen voorbij. Het bijzondere is dat mijn denken op reis vertraagd wordt en ik dan heel bewust keuzes kan maken, zelfs over de meest kleine dingen."
Drie jaar werkte Floor, die voor haar werk tekstschrijver en (beeld)redacteur is, aan haar debuutroman, een 'mustread' voor moeders die snakken naar een moment voor zichzelf. "Drie jaar aan een project werken: dat smaakt naar meer."

Avontuur samen aangegaan
'De doe-het-zelf-retraite' is het eerste boek dat uitkwam bij Gloude Publishing. Uitgever Wanda Gloude: "Ik kende Floor al vanuit de uitgeverswereld. Ze liep bij me stage en we werkten samen. Voor haar roman vroeg ze of ik mee wilde lezen. Mede door Floor had ik de moed om na 22 jaar old skool uitgeven bij Ambo/Anthos en Prometheus/Bert Bakker voor mezelf te beginnen. Ik werd gesterkt door een verblijf van een jaar in Suriname, waarin ik de betrekkelijkheid van geld ontdekte, maar intens gelukkig was omdat ik elke dag met veel plezier succes had.
Samen met Floor heb ik mijn leven een andere draai kunnen geven. Ik ben met haar het avontuur aangegaan en nu staat mijn eigen uitgeverij er, een bedrijf waar persoonlijke aandacht en flexibiliteit hand in hand gaan met liefde voor inhoud en uitstraling. We geven tien boeken per jaar uit en per boek wordt een toegespitst team samengesteld om het uit te geven. Om samen met de schrijvers op stap te zijn om het boek te promoten, zoals vandaag hier in Doetinchem, is volop genieten."

Feestje van herkenning
Vader Piet Hein Gerritsma is Floors grootste fan. De oud kno-arts genoot ook, van de signeersessie, de ontmoetingen en het boek natuurlijk. "De doe-het-zelf-retraite was een feestje van herkenning. Ik vind het een leuk boek. Als ik het lees, hoor ik Floor bij elke regel de tekst zeggen. Dat is grappig. Ik ken haar natuurlijk heel goed, dus ik kan ook de kronkeltjes goed volgen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant