Bart Bresser neemt als ridder in de Orde van Oranje Nassau het woord bij aanvang van het Preuvement. Foto: Walter Hobelman
Bart Bresser neemt als ridder in de Orde van Oranje Nassau het woord bij aanvang van het Preuvement. Foto: Walter Hobelman

Preuvement Gendringen krijgt koninklijk tintje

Algemeen

GENDRINGEN - "Totaal onverwacht en aangenaam verrast." Bloemist Bart Bresser uit Gendringen is maandagmiddag nog aan het bijkomen van de grote verrassing die hem zaterdagmiddag is overkomen. Burgemeester Otwin van Dijk reikte toen, aan het begin van het zeer geslaagde Preuvement, een koninklijke onderscheiding uit (Ridder in de orde van Oranje Nassau) aan de bloemenkunstenaar.

Door Walter Hobelman

"Ik vond het wel een beetje raar dat Bas Visser, één van de mede-organisatoren van het Preuvement per se wilde dat ik klokslag vijf uur het Preuvement zou openen", blikt Bresser terug. "Ik vond het nog een beetje vroeg en wilde het eigenlijk nog even uitstellen maar dat was niet mogelijk volgens Bas. Toen ik tijdens mijn praatje de burgemeester strak in het pak met ambtsketen in het vizier kreeg begon er iets van een kwartje te vallen, maar zelfs toen had ik het nog niet helemaal door."

De burgemeester roemde Bresser even later: "Een groot voorbeeld voor collega-bloemisten en ondernemers uit andere branches. Bart wordt – mede door vakbladen op het gebied van de bloemenhandel - gekenmerkt als een ambassadeur voor de bloemenbranche."
Bresser, bloemist in Gendringen sinds 1988, verzorgt de aankleding van talloze grote evenementen, feesten en beurzen in binnen- en buitenland. "Hij heeft Nederland - en de Achterhoek en Gendringen in het bijzonder - op deze wijze zeer positief neergezet", concludeert de burgervader.

Naast zijn dagelijkse werk is Bresser ook voorzitter van de Ondernemersvereniging Gendringen. "In die functie streeft hij er naar om mét in plaats van óver ondernemers te praten. Een aantal jaren geleden kreeg Gendringen te maken met leegstand van winkels. Door zijn enthousiasme, zijn drijfveer en zijn vermogen om mensen en ondernemers weer met elkaar te verbinden, kreeg Bart het voor elkaar om het dorp Gendringen weer op de kaart te zetten. Telkens weer krijgt hij het geregeld om – samen met een grote groep vrijwilligers – de mooiste ideeën uitgewerkt te krijgen, wat heeft geleid tot prachtige evenementen waar velen op afkomen", vertelt de burgemeester aan het toegestroomde publiek.

Op Bart Bresser wordt bij de vele activiteiten in het dorp nooit tevergeefs een beroep gedaan. "Zonder er iets tegenover te stellen zorgt hij voor aankleding van festiviteiten, waardoor evenementen gezelligheid en warmte uitstralen. Bart is dé drijvende kracht en het creatieve brein achter de Ondernemersvereniging Gendringen, de Festijnencommissie, het 'Gendringenplein' op de Winterfair en het Preuvement en zet daarmee Gendringen keer op keer op de kaart. Hij zorgt voor beweging in het dorp en neemt het voortouw waar dit nodig is."

"Vanzelfsprekend ben ik trots", vertelt Bresser een paar dagen later. "Maar, zoals ik zaterdag ook al heb gezegd, ik doe het allemaal niet alleen. Mijn vrouw Stefanie, mijn kinderen en alle vrijwilligers in Gendringen spelen ieder op hun eigen manier een belangrijke rol bij alles wat er gebeurt." Bresser blikt terug op de afgelopen jaren die ook in de privésfeer nogal heftig waren. "Twee jaar geleden is mijn broer overleden en dat heeft veel impact", vertelde hij in zijn dankwoord op zaterdag. "Anderzijds ben ik enorm dankbaar dat mijn moeder dit nu mee mag maken, ook zij is een belangrijke persoon voor mij."

"Ik ben trots op ons dorp. Daar hebben wij het ook vaak over met onze kinderen. Ik stimuleer ze om hun vleugels uit te slaan en de wereld te ontdekken, maar ik zeg er altijd bij 'verloochen je dorp niet' en dat brengen ze ook in praktijk."

"Samen dingen doen vind ik belangrijk", geeft de kersverse ridder toe. "Mensen verbinden om samen mooie en leuke dingen te doen, dat is mijn passie. In mijn werk geniet ik van het coachen van jonge mensen die bloemist willen worden. Stagiairs die bij mij werken krijgen de ruimte om zichzelf te ontplooien waarbij het mijn doel is ze op positieve wijze te begeleiden."

Voor iedereen die zich, ook zaterdag weer, hardop afvraagt 'hoe Bart dat toch allemaal doet?' heeft hij een goede tip. "Handel dingen direct af, laat het niet een dagje liggen, maar pak op wat direct opgepakt kan worden." De hulp van Stefanie is daarbij onmisbaar. "Iedereen hoopt de liefste vrouw ter wereld te trouwen, ik heb dat gedaan", klinkt het overtuigd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant