Kenneth poseert met de motorzaag tijdens zijn 'prokkel'. Foto: Walter Hobelman
Kenneth poseert met de motorzaag tijdens zijn 'prokkel'. Foto: Walter Hobelman (Foto: )

Kenneth mag 'prokkelen' bij brandweer

GENDRINGEN - Deze week is het nationale 'prokkelweek'. Een 'prokkel' is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dát is waar prokkelen om draait. Maandagavond mocht Kenneth (25) uit Gendringen met de brandweer op stap en beleefde een geweldige avond.

Door Walter Hobelman

"Kenneth is al van kinds af aan helemaal enthousiast over alles met een sirene. De politie maar vooral de brandweer vindt hij enorm interessant", vertelt de moeder van Kenneth. "Toen hem werd gevraagd of hij ook wilde prokkelen hoefde hij daar niet lang over na te denken en hij gaf aan dolgraag een keer een kijkje te nemen bij de brandweer."

'Het mooie van de brandweer vind ik de snelheid bij het uitrukken en het geluid van de sirene'

Kenneth woont in Gendringen en werkt vijf dagen per week in stadion De Vijverberg in Doetinchem. Hij zorgt er met zijn collega's voor dat het stadion er netjes en verzorgd uitziet. Zelf voetbalt hij in het g-team van SDOUC in Ulft. "Het mooie van de brandweer vind ik de snelheid bij het uitrukken en het geluid van de sirene. Wij hebben thuis een keer kortsluiting gehad en daardoor ontstond een klein brandje en dat was niet leuk", vertelt hij.

Het uitrukken van de brandweer (assistentie bij een brand in het Duitse Isselburg, red) in de nacht voorafgaand aan zijn prokkel is hem ontgaan. "Ik heb wel het onweer gehoord, maar niet jullie sirenes", vertelt hij aan Berry Wijkamp, die hem een rondleiding geeft door de brandweerkazerne. Wijkamp heeft zelf 35 jaar bij de vrijwillige brandweer gewerkt en is in 2017 gestopt. Hij is nu nog actief als vrijwilliger om hand-en-spandiensten te verrichten en is nog regelmatig in de kazerne te vinden.

Kenneth geniet zichtbaar van de rondleiding door het gebouw en weet goede vragen te stellen. Als echte brandweerliefhebber weet hij zelf ook veel te vertellen en zijn sommige zaken voor hem niet nieuw. Maar dat de brandweer ook beschikt over een snelle 'speedboot' was hem nog niet bekend. Wijkamp legt uit dat de brandweer meer taken heeft dan alleen maar branden blussen. "We hebben bijvoorbeeld een duikteam en een boomzaagteam. Zo kan elke brandweerman of -vrouw zich specialiseren."

Oefening boomzagen
Kenneth valt deze avond met zijn neus in de boter en mag met de brandweerwagen mee naar een oefening van het boomzaagteam. Dat dit werk niet altijd even eenvoudig is, wordt wel duidelijk bij de oefening. Een scheef gewaaide boom moet tussen een aantal andere bomen weggezaagd worden en dat is niet eenvoudig. Voor de foto mag Kenneth zelf even, gehuld in brandweerkleding, poseren met de motorzaag.

"Prokkels zijn echt een succes", vertelt Angela Jansen, werkzaam bij Estinea en begeleider van Kenneth. "Begin dit jaar mocht iedereen een prokkelwens indienen en de vragen waren erg gevarieerd. Prokkelen is meer dan alleen maar wensen vervullen. Het gaat vooral om de samenwerking tussen mensen met en zonder beperking en we hopen altijd dat er een vervolg komt aan zo'n prokkelmoment."

Aan de gastvrijheid van de brandweer zal dat niet liggen. Iedereen heeft er aan bijgedragen dat Kenneth een prachtige avond heeft gehad, die hij niet snel gaat vergeten.

Meer berichten