Te water voor de Zwemtocht Oude IJssel. Foto: Bernhold Nijland
Te water voor de Zwemtocht Oude IJssel. Foto: Bernhold Nijland (Foto: )

Zwemtocht Oude IJssel mooie uitdaging voor liefhebbers van open water

ULFT – Liefhebbers van zwemmen in open water kunnen letterlijk hun borst nat maken: zondag 30 juni wordt weer de Zwemtocht Oude IJssel gehouden. Start en finish vinden plaats bij de Baileybrug achter de DRU Cultuurfabriek. Een laagdrempelig, gestaag groeiend sportevenement waar iedereen welkom is en op eigen niveau mag zwemmen, of dat nu op de rug is of met een schoolslag.

Door Reinier Kroesen

De Zwemtocht Oude IJssel wordt georganiseerd door zwem- en waterpolovereniging de Gendten, samen met zwemvereniging NDD uit Doetinchem. De zevende editie, zoals gebruikelijk weer aan het eind van de junimaand. De hoop is dan gevestigd op een watertemperatuur van minimaal achttien graden. Blijkt dat kouder is een wetsuit voor deelnemers verplicht. Raakt het onder de vijftien graden is het niet meer verantwoord om de Oude IJssel in te stappen. Dat het zomer is wil niet zeggen dat hogere temperaturen gegarandeerd zijn. Plotseling warm weer net voor de startdatum, of juist heftige buien kunnen voor flinke schommelingen zorgen. De afstanden zijn 1000, 1500, 2500 en 5000 meter.

Angelique Stefas namens De Gendten: "Iedereen is welkom, allen zwemmen gelijk op, mannen, vrouwen, recreanten en geoefende atleten. Wie jonger is dan vijftien moet wel lid te zijn van een zwemclub, of een meerderjarige begeleider meenemen die buiten mededinging ook het water ingaat. Veiligheid staat voorop, vrijwilligers houden langs de kant de zwemmers in de gaten en grijpen in als het niet meer lukt. De tijden worden geregistreerd, voor de eerste drie op elke afstand zijn er medailles. Wat we vaak horen, vooral van Ulftenaren, is dat ze het erg leuk zouden vinden deel te nemen, maar denken dat alleen maar 'profi's' meedoen, terwijl het voor iedereen bedoeld is. Dat is juist zo leuk, een gemêleerde groep! We willen zelfs niet met allerlei regels, officials en scheidsrechters werken. Het is eigenlijk net de zwemvierdaagse, maar dan stoerder, je hebt van doen met troebel water en stromingen, al met al een mooie uitdaging."

Voorzitter Jos Sewalt is lovend over de locatie. "Een prachtig startpunt, publiek kan er van alle kanten bij en van beide waterzijden de tocht volgen. Het is mooi dat we de popzaal van de DRU Cultuurfabriek mogen gebruiken. Daar kan men omkleden en is er ruimte voor medische verzorging. Zwemmers op de korte routes gaan richting Roei- en Kanovereniging Het Anker. Wie kiest voor de 2500 en 5000 meter maakt een extra de lus de andere kant op, passeren daarbij de hoge brug in Oer. Ons streven is telkens wat te groeien, vorig jaar hadden we ruim tweehonderd inschrijvingen, deelnemers zijn afkomstig uit het hele land en blijven terugkomen. Zo ook een groep Duitse zwemmers uit Rheda-Wiedenbrück die ons toevallig via een evenementensite op het spoor kwamen. Ze maken er zelfs een weekendje uit van, met een hotelovernachting in de buurt."

De voorinschrijving loopt tot 28 juni, men kan zich op de dag zelf nog aanmelden. Er is een maximum van ongeveer 75 zwemmers voor iedere categorie.


www.zwemtochtoudeijssel.nl

Meer berichten