Gerrit Grievink zag onlangs in Oeganda de positieve impact van zelfs een relatief klein project. Foto: PR
Gerrit Grievink zag onlangs in Oeganda de positieve impact van zelfs een relatief klein project. Foto: PR (Foto: )

Managers met een missie

Als ondernemer duurzame verandering brengen in het leven van mensen

GENDRINGEN - Focusplaza directeur Gerrit Grievink is een gepassioneerde ondernemer. De uitspraak: 'Tell me and I will forget, show me and I will remember, but when you involve me I will understand!', is op zijn lijf geschreven en inspireert Grievink in zijn dagelijkse werk. Donderdag 20 juni lanceert Grievink in de DRU cultuurfabriek het platform 'managers met een missie'.

Door Walter Hobelman

"Het is mijn persoonlijke ervaring en ik kan er inmiddels talloze voorbeelden van geven; je kan mensen nóg zoveel vertellen over armoede of onrecht en er indringende beelden bij presenteren maar pas als mensen zélf hebben geroken, gehoord en gezien wat armoede met mensen doet gaat er iets veranderen van binnen."
Gerrit omschrijft zichzelf als een gepassioneerde ondernemer die in alles wat hij doet ondernemerschap wil verbinden aan een betere wereld. "De tijd veranderd. De nieuwe generatie medewerkers wil graag werken bij bedrijven die maatschappelijk van invloed willen zijn. Ondernemers en managers zoeken steeds meer naar manieren om maatschappelijk of duurzaam te ondernemen maar weten vaak niet hoe ze dat moeten aanpakken. Tijdens 'managers met een missie' krijgen ze de gelegenheid om ideeën op te doen, geïnspireerd te worden én een praktische invulling te geven aan die wens."
Het event 'managers met een missie' wordt geopend door burgemeester Otwin van Dijk, die het officiële startschot geeft. "Persoonlijk vind ik het een eer dat 'mijn eigen' burgemeester - die sociale betrokkenheid en inclusie zeer belangrijk vindt - de aftrap wil doen", vertelt Grievink, die net terug is van een reis naar Oeganda. "Ik ben met een groepje mensen van Fortune Coffee, een bedrijf dat een koffieproject in Oeganda ondersteunt, op bezoek geweest bij gezinnen die een jaar of vijf geleden geen uitzicht hadden op een hoopvolle toekomst. Inmiddels werken ze vol inzet en enthousiasme aan zelfredzaamheid en zelfvoorzienendheid. We hebben aangrijpende levensverhalen gehoord. Maar we hebben ook gezien dat, hoe klein en relatief eenvoudig de inbreng van een onderneming ook is, dit een grote positieve impact heeft in het leven van mensen."
Volgens Grievink is er een groeiende interesse bij ondernemers om een maatschappelijk probleem op te pakken. "Dicht bij huis in Nederland, in Oeganda of een ander land op de wereldbol." Grievink is ver van overtuigd dat er in de samenwerking met ondernemers, hun klanten en de medewerkers mooie verbindingen zijn te maken.

"Tijdens 'managers met een missie' komt een groot aantal ondernemers aan het woord, die vertellen wat zij op dit moment doen, waarom ze daarmee zijn begonnen en wat het hen als mens en ondernemer heeft opgeleverd." Als voorbeeld noemt hij Joep Langen van 'Koeckebackers', die zijn glansrijke managementcarrière aan de wilgen hing, om zich te kunnen gaan inzetten voor kansarme mensen in Nederland en een succesvolle social enterprise heeft opgezet die op commerciële wijze kansen creëert door het bakken van 'koeck zonder troep'. Ook Lysanne Denneboom (Lolo's Bites) vertelt wat haar drijfveren zijn om gezonde kindersnacks in de markt te zetten waarbij ook kinderen elders in de wereld van mee profiteren. Een voorbeeld van 'wat dichter bij Ulft' komt van Mike Timmer van Bax Advocaten in Doetinchem.
"We houden het die dag niet alleen bij luisteren en achterover hangen maar gaan ook op veldtocht naar twee bedrijven in de regio die invulling geven aan waar wij met 'managers met een missie' voor staan. We gaan op bezoek bij Westerveld en Nederlof in Breedenbroek en bij Kaak in Terborg." Dagvoorzitter is RTL presentatrice Pauline de Wilde, die een aantal ondernemers gaat interviewen die zich op sociaal maatschappelijk vlak onderscheiden en boven het maaiveld uitsteken
Grievink hoopt dat een groot aantal bedrijven uit de Achterhoek bij 'managers met een missie' aanwezig is. "De aanmeldingen uit de rest van Nederland komen inmiddels al wel binnen, maar vanuit onze eigen regio is het nog een beetje stil. Het bezoeken van 'managers met een missie' verplicht tot niets, maar de kans dat men tóch in beweging gaat komen is aanwezig. Een dergelijke bewuste keuze juich ik toe, daar ben ik eerlijk in", lacht Grievink. "Wie zich wil aansluiten bij 'managers met een missie' sluit zich aan bij een groep ondernemende mensen uit uiteenlopende branches, die elkaar een aantal keer per jaar ontmoeten en gezamenlijk meebeslissen over projecten die ergens in de wereld worden opgezet. Daarnaast is er de mogelijkheid om mee te gaan met inspiratiereizen om - voordat men zelf heel gericht 'iets' wil gaan doen - kan horen en zien hoe anderen al succesvol en waardevol bezig zijn."
Aanmelden voor managers met een missie kan via de website www.managersmeteenmissie.nl . Het event vindt plaats in de DRU theaterzaal en begint om 12.00 uur met een lunch. Rond 17.00 uur wordt het event afgesloten met een kort optreden van het Watoto kinderkoor uit Oeganda, dat diezelfde avond (om 19.00 uur) ook nog een - voor iedereen - gratis toegankelijk optreden verzorgd.

Meer berichten