Janette van Egten bezig met een grote hobby: fotograferen. Foto: Marc Stronks
Janette van Egten bezig met een grote hobby: fotograferen. Foto: Marc Stronks

Janette van Egten gaat verhalen vangen over de wederopbouw

Algemeen

ACHTERHOEK - Naar school in noodbarakken. De introductie van telefoon en televisie. Een muntje in de gasmeter stoppen. De wederopbouwperiode (1945-1965) roept bij veel mensen de nodige herinneringen en associaties op. Het is een periode waarover mooie verhalen te vertellen zijn. Deze verhalen zijn de moeite van het bewaren waard. Tot deze conclusie kwamen elf Achterhoekse gemeenten. Zij slaan de handen ineen voor het gezamenlijke project Een nieuwe tijd! Om deze verhalen te bewaren gaan verhalenvangers op pad. Eén van hen is Janette van Egten.

Klomptgoed
Janette van Egten (44) woont in Lichtenvoorde. Ze werkt in de zorg. Daarnaast heeft ze haar eigen website, Klomptgoed. Daarop plaatst ze foto's van en verhalen over hetgeen ze in de Achterhoek ziet en beleeft. Bij een project over het Bloemencorso heeft ze ervaring opgedaan met interviewen. Ook op haar werk is ze het gewend vragen te stellen. Verder schrijft ze voor het bedrijfsmagazine van haar werkgever en voor het kerkblad.

Passie
Genoeg omhanden zou je kunnen zeggen. Toch besloot ze als verhalenvanger aan het project Een nieuwe tijd! deel te gaan nemen. Waarom eigenlijk? "Ik heb een grote passie voor de Achterhoek. Dankzij dit project leer ik van alles over mijn eigen omgeving, mijn eigen buurt. Over gebouwen, gebeurtenissen, personen. Daarnaast ontmoet je nieuwe mensen, wat erg leuk is. Je raakt in gesprek met mensen waarmee je anders niet zo snel in gesprek zou gaan. Het is dus niet alleen mooi voor het project dat ik meedoe. Ik steek er zelf ook veel van op, het is een verrijking."

Verhalen vangen
Om de verhalen uit deze periode te bewaren gaan verhalenvangers zoals Janette op pad. Deze interviewers tekenen de persoonlijke herinneringen van mensen op. Zij maken daarbij gebruik van de Oral History-methode. Zij vragen mensen te vertellen over het dagelijkse leven in de Achterhoek in de naoorlogse jaren. Over de schooltijd. Over huishouden en werk. Landbouw, industrie en techniek. De eerste keer televisiekijken. Op basis van deze gesprekken maken zij verhalen over deze 'nieuwe tijd'.

Belangrijk
Janette beaamt het belang van het project. "Het is belangrijk dat verhalen worden vastgelegd. Dadelijk zijn de mensen die over een bepaalde periode kunnen vertellen er niet meer. Zoals over de Tweede Wereldoorlog. Goed dat rond de komende herdenkingen veel verhalen van mensen worden verteld en vastgelegd. Door deze verhalen te bewaren blijven mensen, zelfs als ze geen kinderen hebben, toch voortbestaan."

Verhalenvangers gezocht
Een nieuwe tijd! is op zoek naar mensen die net als Janette als verhalenvanger aan het project willen meedoen. De verhalenvangers krijgen een cursus Oral History aangeboden en worden begeleid bij het interviewproces: van zoeken en benaderen van een verteller tot het schrijven van een verhaal. Wie wil meedeon, kan vrijblijvend contact opnemen met Tim Stapel (t.stapel@erfgoedgelderland.nl; 06-27074776).


nieuwetijdachterhoek.nl/verhalen-van-toen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant