Wil Hondorp (rechts) geeft aan Toos Groenen (midden) en Annie Groenen uitleg over de unieke straatsteen. Foto: Josée Gruwel
Wil Hondorp (rechts) geeft aan Toos Groenen (midden) en Annie Groenen uitleg over de unieke straatsteen. Foto: Josée Gruwel

Mysterie van de straatsteen met datum opgelost

Algemeen

DOETINCHEM/PANNERDEN – Een tijdje geleden deden we een oproep in deze krant om informatie over de straatsteen die Wil Hondorp in 1997 veilig stelde tijdens de renovatie van het riool in de Wilhelminastraat in Doetinchem. Hij behoedde de steen voor vergruizing omdat er iets bijzonders mee was: er stond een datum op, 17-8-45. Maar wat betekende die datum?

Door Josée Gruwel

Omdat we vermoedden dat de steen wel eens gebakken zou kunnen zijn in een van de steenfabrieken aan de Rijn in de regio Lobith, vroegen we Zevenaar Post om ons artikel ook te plaatsen. En raad eens wat: Wil Hondorp kreeg antwoord op zijn vraag, waarmee het mysterie van de steen nu is opgelost.

Bij het lezen van het artikel in Zevenaar Post ging bij Agnes Groenen uit Pannerden een lichtje branden. Die datum is de geboortedatum van haar schoonzus Toos Groenen, de oudste dochter van de inmiddels overleden Hentje Groenen die op de Pannerdense steenfabriek de Kijfwaard in die tijd stoker was.
Agnes, gek op geschiedenis, ondernam onmiddellijk een paar acties. Ze zocht ook contact met Wil Hondorp en vertelde over haar ontdekking.

Overhandiging
Op donderdagmiddag 6 juni overhandigde Wil Hondorp de klinker, voorzien van twee rode rozen en een mooie strik, aan de geëmotioneerde Toos die door haar familie met een smoes vanuit Arnhem naar Pannerden was gelokt.
Toen ook kwamen de verhalen los over – de in 1999 overleden – vader Hentje die werd geboren op 30 januari 1917, die ging werken op de steenfabriek, trouwde op 29 mei 1945 en de eerste jaren met zijn gezinnetje naast de fabriek woonde. Met vrouw en vier kinderen verhuisde hij daarna naar de Groenestraat in Pannerden.
"Hij was een strenge vader, maar dat moest ook wel want onze ouders kregen elf kinderen", vertelde de tweede dochter Annie. Ze herinnert zich nog dat ze hem op de fiets, met een 'hinkemannetje' onder de snelbinders, soep ging brengen. "Onze moeder zorgde goed voor hem."

Kennelijk was vader Hentje zo blij met de geboorte van zijn eerste dochter Toos dat hij de geboortedatum in ieder geval in één, maar wellicht ook in meer straatstenen voor het bakken in de verse klei schreef.

Onder het ophalen van herinneringen is Toos wat stil. "Ik had geen idee waarom ik moest komen, maar dit is wel heel bijzonder. Wat ik nu voel? Vraag dat maar niet, want dan ga ik huilen."
Op het eind van de gesprekken, die ook nog over als kind 's nachts logeren bij de oven en over het door hun vader drogen van peertjes op de oven gaan, pakt Toos de unieke steen in. Ze gaat hem thuis een mooi plaatsje geven.
Wil Hondorp is meer dan tevreden. "Ik heb de steen niet voor niets bewaard. Er hoort een mooi verhaal bij."
Het bijzondere is dat hij in gesprek met de krant als eerste dacht dat de datum een geboortedatum was. Alsof hij het aanvoelde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant