Jolijn Sessink die de tablet bij de afsluiting van Wiesneus won, samen met haar moeder Ilona. Foto: Josée Gruwel
Jolijn Sessink die de tablet bij de afsluiting van Wiesneus won, samen met haar moeder Ilona. Foto: Josée Gruwel

'Project Wiesneus bliekbaor goed angeslagen'

Algemeen

DOETINCHEM – Het dialectenproject Wiesneus is weer voorbij. Kinderen van 52 basisscholen in de Achterhoek deden er in de afgelopen maanden aan mee. Woensdagmiddag werd het project officieel afgesloten in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem.

Door Josée Gruwel

Kinderen, vaders, moeders, opa's en oma's luisterden naar de ervaringen van consulenten van bibliotheken die op basisscholen lessen verzorgden en daarvoor een werkboekje 'Spöllenderwies Achterhoeks' voor de kinderen samenstelden. De reacties vanuit de samenwerkende bibliotheken – Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en de Achterhoekse Poort – waren positief. "Geweldig, zo genieten", "voor herhaling vatbaar" en "de kinderen deden supergoed mee" klonk het. Het enthousiasme van de kids bleek er bij de lessen vooral te zijn bij het zingen van het clublied van De Graafschap en 'de Achterhoek Boogie' van Normaal. Misschien moeten we die lessen niet eens per jaar maar vaker aanbieden, was een conclusie van de consulenten.
Hans Keuper vermaakte het publiek in het dialect met een gedicht over een graaf die in de regio woonde en waarvan de tekst voor kinderen abracadabra bleek. Een aparte keus, waarvan de voordrager zich wel bewust was. Keuper: "Ik heb vroeger ook zoveel moeten leren wat ik niet begreep." Maar daarna kwam de interactie met de kids aardig op gang door uitleg en een liedje over plaatsnamen, een verhaal uit Kameroen waarbij verklaard wordt hoe het komt dat varkens altijd in de grond wroeten, het liedje ''t Hundjen' en het verhaal over de perenboom aan de Langediek.
Uit de kinderen die aanwezig waren en een tekst voor een 'praotwolkje' in het blad Wiesneus 2019 hadden opgestuurd, wonnen Jolijn Sessink uit Keijenborg en Ela Geessink uit Groenlo het Vakantiedoeboek van de Zwarte Cross.
De negenjarige Jolijn Sessink, leerling van de Sint Bernardusschool in Keijenborg, was ook de winnaar van de tablet. Het briefje met haar naam werd getrokken uit aanwezige deelnemers die uit hetzelfde blad de 'Woordzeuker' inleverden.
Jolijn was er blij mee. "Ik ben niet goed in Achterhoeks, maar de les vond ik leuk en het blad Wiesneus ook. Mijn moeder heeft me wel met het invullen geholpen", vertelde ze.
"Het project Wiesneus is bliekbaor goed angeslagen," aldus Keuper, "want met het Dialect Festival op 23 juni bi'j Erve Kots in Lievelde zingt Warboel veur 't eerst liedjes in het plat."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant