Burgemeester feliciteert honderdjarige

VARSSEVELD - Zondag 23 juni ging burgemeester Otwin van Dijk op bezoek bij mevrouw Emma Raterink-Heinen in De Bettekamp in Varsseveld om haar namens het college te feliciteren met haar honderdste verjaardag.

Op 23 juni 1919 werd Emma Heinen geboren in Heelden (Duitsland), als zesde in een rij van acht dochters. Tijdens haar jeugd verhuisde het gezin Heinen naar Megchelen, waar Emma verkering kreeg met Gert Raterink. Gert was in de oorlogsjaren in Voorst werkzaam als boerenknecht. . In 1950 trouwden Emma en Gert en gingen zij wonen in het ouderlijk huis van Gert aan de Pallandtstraat in Varsseveld. Daar werden ook hun twee kinderen Trudi en Johan geboren. In 1964 verhuisde het stel naar hun eerste koopwoning aan de Koningin Wilhelminalaan in Varsseveld. In 2008 overleed Gert, waarna Emma in 2009 – toen er meer fysieke problemen kwamen - verhuisde naar De Bettekamp.

Na de lagere school heeft Emma gewerkt als hulp in de huishoudingen als dienstmeid bij verschillende families en in een hotel. Toen haar zussen ziek werden, ondersteunde Emma hen in de huishouding. Ook thuis, bij haar gezin, zorgde ze ervoor dat alles op rolletjes liep. De door haar gemaakte huzarensalades, groentesoep en cake waren onovertroffen.

Emma houdt van zingen. Meer dan 25 jaar, waarvan vele jaren samen met Gert (die maar liefst 60 jaar lid was van het Varssevelds Mannenkoor), heeft ze gezongen bij het gemengd hervormd koor in Varsseveld. Samen gingen ze graag met de zangkoren op uitwisseling naar het buitenland en naar zangconcoursen. Nog steeds bezoekt Emma graag uitvoeringen van het Varssevelds Mannenkoor. Het echtpaar Raterink ging ook graag op stap en vond het fijn om op vakantie te gaan.

Nog steeds is Emma erg geïnteresseerd in alles wat er reilt en zeilt. Door haar slechte zicht kan ze de televisie helaas niet meer volgen, maar luistert ze graag naar Radio Gelderland. Zo blijft ze toch nog op de hoogte van het laatste nieuws. Emma heeft altijd gebruik gemaakt van haar stemrecht. Tot haar grote spijt heeft ze dit jaar haar stem voor de Europese verkiezingen, door omstandigheden, niet uit kunnen brengen.

Emma en Gert kregen samen twee kinderen, vijf klein- en vier achterkleinkinderen.

Meer berichten