Dirigente Henrite Rush van KNA in onderonsje met Ellen ten Damme.  Foto: Freek Miggelbrink
Dirigente Henrite Rush van KNA in onderonsje met Ellen ten Damme. Foto: Freek Miggelbrink

Geslaagde aftrap eeuwfeestvieringen Fanfare KNA

ULFT – Fanfare Kunst Na Arbeid (KNA) viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Het jubileumconcert samen met Ellen ten Damme in de DRU Cultuurfabriek zaterdagavond 15 juni bleek de gedroomde aftrap van een periode vol festiviteiten.

Door Reinier Kroesen

Op papier misschien een wat gedurfde combinatie, de nuchtere muzikanten van KNA met hun Achterhoekse 'doe maar normaal' instelling op één podium in concert met de flamboyante zangeres/(circus)artieste Ellen ten Damme. Onlangs bleek die combinatie op het podium van de vrijwel uitverkochte Rabobankzaal echter een gouden greep. Ellen heeft vaker met muziekgezelschappen opgetreden en brengt dan altijd een eigen combo mee. Deze avond was in zoverre uniek dat KNA de complete begeleiding verzorgde. Zoals vaak tijdens een voorstelling moet één persoon het op de eerste rij telkens ontgelden bij de performer op het toneel. Heel toevallig was dat in dit geval wethouder Peter van der Wardt, die de avond opende met een felicitatie aan de jubilerende fanfare namens de gemeente. De ruim vijftig jaar oude diva Ten Damme zong in het Frans, Duits en Nederlands, speelde viool en verbaasde iedereen op handend lopend in het slotnummer.

Karin Heerschap (Evenementen Commissie KNA): "Na driekwart jaar gedegen voorbereiding kijken we terug op een fantastisch concert. Het zeer afwisselende, goed ingestudeerde programma en de buitengewone zang- en entertainkwaliteiten van Ellen zorgden voor een bruisende avond. Eén van de gasten maakte na het concert de opmerking: 'Als je in Ulft woont en je bent hier niet bij geweest, dan heb je wel iets gemist!' Buiten het optreden om was Ellen erg aardig en open naar iedereen. Dat zorgde voor een extra leuke ervaring voor muzikanten en publiek. Ze had een woordje voor elk en nam de tijd om met bezoekers op de foto te gaan. Na het concert stond ze bij haar stand cd's en lp's te verkopen. Op elk verkocht exemplaar schreef ze iets liefs. De wisselwerking tussen Ellen en de Fanfare onder leiding van Henrite Rusch was geweldig."

Ondertussen werkt KNA weer hard door. Karin: "Op 30 juni omlijsten we om 10.00 uur muzikaal de inmiddels traditionele oecumenische kerkdienst in Openluchttheater Engbergen. Na de viering verzorgen we een kort concertje, waar we onder andere Arcade van Duncan Laurens spelen. Op zaterdag 5 oktober geven we een feest in de feesttent bij schuttersgilde St. Joris. Die avond begint met een kort optreden van alle muziekverenigingen van Ulft met als thema 'Night of the promise', daarna neemt coverband HIKE het over. We organiseren op een later bekend te maken tijdstip een jeugd play-inn, waaraan jeugdleden van alle verenigingen kunnen deelnemen. Als afsluiting van ons jubileumjaar geven we zaterdag 14 december een kerstconcert in de Sint Mauritiuskerk in Silvolde samen met koor Inspiration. 2019 is ons jubileumjaar, iedereen mag en kan daar van meegenieten. Ons jubileumconcert met Ellen ten Damme heeft ons een boost gegeven voor de rest van het jaar. Mis onze verdere festiviteiten en concerten niet!"

Meer berichten