De jongste muzikanten van Sint Antonius pikken volgens de dirigent de ritmes gemakkelijk op. Foto: Frank Vinkenvleugel
De jongste muzikanten van Sint Antonius pikken volgens de dirigent de ritmes gemakkelijk op. Foto: Frank Vinkenvleugel

Latijns-Amerikaanse klanken in Breedenbroek

Algemeen

BREEDENBROEK - Vrijdagavond 12 juli dalen tijdens het zomeravondconcert van Harmonie St.Antonius Latijns-Amerikaanse klanken neer op Breedenbroek vanaf het buitenterrein bij Restaurant Koenders. Met een zomers carnaval vol 'Latin'-muziek, sluit de harmonie het succesvolle seizoen dat achter hen ligt af en luidt daarmee een welverdiende zomervakantie in.

Door Iris Jansen

"Dit jaar slaan we Broekrock in september over en hebben we ons gericht op een traditioneel zomerconcert", vertelt dirigent Bart van den Goorbergh. "We hebben tijdens onze concerten wel eens een nummer gespeeld in deze stijl, maar een heel concert is toch wel een uitdaging. De ritmes gaan zo anders dan dat wij gewend zijn. 'Latin' is eigenlijk een verzamelnaam voor de diverse muziekstijlen zoals salsa, tango, rumba, reggae en bijvoorbeeld salsa. Oorspronkelijk is het een mix van Europese muziek vermengd met Afrikaanse klanken en ritmes. In de jaren tachtig en negentig kwam het in de vorm van Latinpop naar Europa. Denk maar aan de muziek van Santana, Bob Marley, Belle Perez of Gloria Estefan."

Het ritme waar we hier mee te maken krijgen heet 'Clave'. Het is een ritma afkomstig uit West-Afrika en is best een beetje ingewikkeld uit te leggen, maar dit specifieke ritme geeft deze 'Latin'-muziek een eigen identiteit. "Het is prachtig om te zien dat onze kleinste muzikanten uit de Muziek-maak-je zelf groep dit ritme makkelijk oppakken. Samen met deze groep ben ik de afgelopen tijd intensief bezig geweest met het ritme en het werkt natuurlijk ook heel stimulerend wanneer je het tijdens een concert meteen in de praktijk kan brengen", aldus Van den Goorbergh.

"Om een heel programma in 'Latin' uit te werken, is best intensief omdat deze ritmes natuurlijk wel gelijk moeten verlopen en zoals gezegd heeft de een er wat langer voor nodig dan de ander om de juiste ritmes onder de knie te krijgen, maar ik moet zeggen dat het ons helemaal gelukt is om met elkaar een heerlijk stukje vrolijke zomerse muziek te maken. We spelen met het A- en jeugdorkest bekende en herkenbare nummers en ik zal als spreek-en stalmeester aan de hand van het verhaal van Columbus de luisteraars door het programma én door Zuid-Amerika leiden."
Harmonie Sint Antonius hoopt op veel bezoekers en natuurlijk op mooi weer. De toegang is gratis maar een bijdrage is van harte welkom. De aanvang is om 20.00 uur en bij slecht weer is het concert in de zaal bij Koenders.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant