Jongeren leggen een tegel met een lieveheersbeestje, als symbool tegen zinloos geweld. Burgemeester Otwin van Dijk kijkt toe. Foto: PR
Jongeren leggen een tegel met een lieveheersbeestje, als symbool tegen zinloos geweld. Burgemeester Otwin van Dijk kijkt toe. Foto: PR (Foto: )

Boodschap in Silvolde na steekincidenten: draag geen wapen

SILVOLDE - Jongeren in Silvolde praatten zaterdagavond over wapens en (zinloos) geweld. Na een lange discussie staat onverwachts Dennis Schwartz voor de groep. Het is stil als hij zijn verhaal doet.

Door Miriam Szalata

Dennis Schwartz is 16 jaar oud als hij met zijn scooter langs een bushalte in Silvolde rijdt. Twee jongens die staan te wachten, vragen hem hoe laat het is. Als Dennis stopt, krijgt hij een pistool op zijn voorhoofd. Ze eisen dat hij zijn scooter afstaat. Dennis zegt: 'Nee, je krijgt de scooter niet.' En dan hoort Dennis een 'klik' van het vuurwapen. Als Dennis 'nee' blijft zeggen, hoort hij opnieuw 'klik'.
"Ik was eigenwijs'', zegt de nu 36-jarige Silvoldenaar die weet hoe fataal dit incident voor hem had kunnen aflopen. "Ik dacht: mijn scooter pakt niemand me af.''
Terwijl de jongens hem onder druk zetten, ziet Dennis auto's langsrijden, niemand die stopt. Als de bus komt, zijn de jongens weg. Dennis gaat naar huis, zijn moeder ziet dat er wat aan de hand is en weet het uit hem te trekken. De gealarmeerde politie controleert alle bussen, maar treft de jongens niet aan. Later worden ze alsnog gepakt.
Dennis vertelt dit verhaal, afgelopen zaterdag in wijkcentrum De Lichtenberg waar jeugdwerker Benny Vonk voor jongeren een Fataal-sessie heeft georganiseerd. De Fataal-sessies zijn een reeks avonden waarop jongeren met een indringend voorval worden geconfronteerd. De aanleiding voor deze bijeenkomst is een reeks steekincidenten, waarvan een bij het wijkcentrum. Daar werd eind mei een 16-jarige jongen neergestoken door een 18-jarige plaatsgenoot.

Er zijn ongeveer twintig jongeren op de avond af gekomen. Ook politie-agenten en een ambtenaar van 'handhaving' luisteren mee. Voordat Dennis voor de groep gaat staan, heeft burgemeester Otwin van Dijk al gesproken. De steekincidenten waar jonge mensen bij betrokken waren, verontrusten hem. "Wat bezielt je als je gaat stappen om een wapen mee te nemen?", vraagt hij zich af. Hij waarschuwt: "Het is allemaal maar net goed afgelopen, maar wat als de jongen die gewond is geraakt, was overleden? Daar moet je de rest van je leven mee leren leven.''

Lieveheersbeestje
Waarschuwen doet ook de voor de bijeenkomst ingevlogen Bart Wisbrun, oprichter van de Stichting Tegen Zinloos Geweld en bedenker van het symbool tegen geweld en agressie: het lieveheersbeestje. "Als je een wapen bij je draagt, dan loop je het risico dat je dat gaat gebruiken.'' Haantjesgedrag is vaak de oorzaak van incidenten, weet hij. "Iemand wilde nog gauw even gelijk krijgen.'' Zijn advies: draai je om ga weg. "Is dat verstandig? Ja. Is dat laf? Nee.''

De jongeren in de zaal lijken er nog niet van overtuigd dat niks bij je hebben, veiliger is. Er volgt een lange 'wat als'-discussie tussen Bart Wisbrun en de jongeren. Als de zaal met een ijsje de pauze ingaat, geeft Dennis aan zijn verhaal te willen doen.

Het is voor het eerst dat hij over het wapenincident voor een publiek vertelt, zegt hij. En hij vindt het zichtbaar moeilijk, want ondanks alle hulp die hij kreeg, heeft hij de gebeurtenis nooit echt goed kunnen verwerken. Maar hij vindt het belangrijk om de jongeren op het hart te drukken vooral geen wapens mee te nemen. Hijzelf heeft dat nooit gedaan. "Ik was onzeker, maar toen ben ik op kickboksen gegaan. Om meer zelfvertrouwen te krijgen.'' Hij benadrukt: "Als je denkt dat je wapens bij je moet hebben… Nou dat is onzin.'' Met applaus betuigt de zaal respect dat Dennis het verhaal verteld heeft.

De avond in De Lichtenberg wordt buiten afgesloten. Bij de voetbalkooi plaatsen jongeren samen met de burgemeester een tegel met een lieveheersbeestje.

Meer berichten