Student Mondzorgkunde Daisy geeft uitleg over het gebruik van de elektrische borstel. Foto: PR
Student Mondzorgkunde Daisy geeft uitleg over het gebruik van de elektrische borstel. Foto: PR Foto: PR

Mondhoek en Toothcamp samen op Kidsfabriek

Algemeen

ULFT - De Mondhoek komt weer naar de Kidsfabriek in Ulft. Het is al voor het zesde jaar dat deze organisatie de tanden zet in het gratis evenement in de SSP-hal, waar kinderen op 31 augustus workshops kunnen volgen op allerlei gebieden zoals sport, spel, techniek en cultuur. Naast de Mondhoek komt ook het Toothcamp; speciaal voor pubers en hun gebit. En dit jaar slaan deze organisaties de handen ineen.

Mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna (Silvolde) werd jaren terug gevraagd om ‘haar ding te doen' tijdens Kidsfabriek. Zij had haar akkoord al gegeven toen ze vroeg hoeveel kinderen er eigenlijk kwamen. “Ik schrok van het aantal! Meer dan duizend! Gelukkig bood een collega aan om te komen helpen. We hadden ons nauwelijks voorbereid, want wie wil er nou naar de mondhygienist op zo’n evenement? De volgende dag hebben we dat geweten…op onze knietjes hebben we honderden kinderen gezien!”

Leerzaam en leuk
Het was een leerzame dag, want zo kwamen ze erachter dat veel kinderen maar een keer per dag poetsen. “Met de plakverklikkers werd al snel duidelijk dat we niet voor niks waren gekomen. We hadden nog een fout gemaakt; we hadden alleen maar handtandenborstels bij ons.” Het jaar erop regelden zij bij een bekend tandpasta-merk elektrische borstels. Zo kwamen ze elk jaar met verbeteringen. Het team is flink uitgegroeid en is inmiddels een begrip in mondzorgland.
Lieneke: “In diverse studentensteden heb ik al een presentatie mogen geven over Kidsfabriek. Bij de laatste keer kenden ze het allemaal al. Het is echt een uniek concept. Door het wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat kinderen zich na hun bezoek aan de Mondhoek echt voornemen om hun gedrag rondom tanden poetsen en eten/drinken aan te passen. Ook vinden ze het ontzettend leuk om onze workshops te volgen. We kunnen hiermee een doelgroep bereiken die niet zo snel vanzelf naar de praktijk komt. Nu zien we juist de groep kinderen die vaak grote problemen krijgen en die kunnen we met onze preventie voor zijn.”

Samen met Toothcamp
Toothcamp was ondertussen bezig in andere delen van het land. Zij organiseren in samenwerking met praktijken en scholen een groot evenement speciaal voor pubers. In de puberteit krijgen kinderen ineens schrikbarend veel gaatjes. Ira van Eelen, zelf moeder, vond dat ze hier iets aan moest doen. Zij komt dus naar Kidsfabriek samen met de Zoendokter, de Xylitol Engel en Miss Cotton Candy.
Ondertussen komt er in de mondzorg ‘taakherschikking’. Teamleden van het mondzorgteam dreigden door de discussies hierover uit elkaar te groeien. En dat juist terwijl iedereen wil samenwerken. Lieneke en Ira vonden het wel welletjes en vonden het tijd voor een beetje gezelligheid. Lieneke: “De sfeer onderling is echt fantastisch. Vorige jaren hebben we alleen mondhygiënisten en studenten gehad als vrijwilliger. Ira en ik wilden het breder trekken en de vrijwilligers de kans bieden om de verbinding aan te gaan. Dit jaar is het gelukt om preventieassistenten en tandartsen in te schakelen. Zo kunnen we elkaar versterken en van elkaar leren.”

Tandwiel
Inmiddels heeft de Mondhoek een team van rond de twintig vrijwilligers. Elk jaar wordt het een stuk professioneler en leuker. “We hebben nu het tandwiel uitgevonden. Stiekem gewoon een soort rad van fortuin waaraan kinderen kunnen draaien. Het rad kan stilstaan bij een quizvraag, opdracht of bij een hoofdprijs. Op goede quizvragen en opdrachten volgen beloningen, iets kleins. De hoofdprijs is een elektrische tandenborstel die bij de leeftijd van het kind past. We hebben dit jaar nieuwe opdrachten zoals De Krokodil Die Bijt In Je….Vinger en een item over het wisselen van tanden. Ik verheug me ontzettend op al die lachende gezichten. Niet alleen van de kinderen, ook van de vrijwillige professionals en studenten. Het is echt elk jaar weer een feestje.”

Toekomst
Er zijn ook al toekomstplannen. “Ira organiseert een symposium waar we proberen om preventie voor kinderen nog meer in het daglicht te zetten. Ook wil ik dat het concept van Kidsfabriek en de Mondhoek niet alleen in Ulft zal blijven. Omdat het mij elk jaar weer geld kost wil ik voor collega’s de weg wat makkelijker maken. Gelukkig worden we dit jaar al wel gesteund door beroepsverenigingen NVM en KNMT, zowel financieel als in mankracht. Ik zou graag via het RIVM willen zorgen dat onze interventie erkend wordt ter fondsenwerving.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant