Hannelore zittend frontaal, linkerbeen opgetrokken, armen en hoofd op leuning. Beeld: Hans Sennema. Foto: PR
Hannelore zittend frontaal, linkerbeen opgetrokken, armen en hoofd op leuning. Beeld: Hans Sennema. Foto: PR

'Wie kijkt ziet meer' van Hans Sennea

ULFT - Van maandag 9 september tot en met vrijdag 29 november vindt er in Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON) innovatiecentrum een expositie plaats van Kunstenaarscollectief BREEKijzer. De expositie zal in oktober en november parallel lopen aan de Leonardo da Vinci manifestatie. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Entree is gratis. Men kan ze melden aan de balie.


Het menselijk lichaam is binnen de kunst altijd een belangrijk thema geweest. Hetzij als symbool van vruchtbaarheid en erotiek of als symbool van schoonheid en kracht. Het speelde een belangrijke rol in de mythologie van goden , helden en in religieuze verhalen. In de vroege Middeleeuwen was de weergave van het lichaam minder toegankelijk en werden de mensfiguren gestileerd. dus minder realistisch weergegeven. In de Renaissance kwam de belangstelling voor het lichaam weer tot grote bloei. Leonardo da Vinci was geobsedeerd door het menselijke lichaam. Hij stelde zichzelf de vraag: "Hoe werkt het binnen dat lichaam?" Daartoe heeft hij ook, tegen de heersende regels van de kerk in, lichamen ontleed.
Die anatomische weergave is voor Hans Sennema niet het belangrijkste. Hans is vooral nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden om het lichaam weer te geven. Met welke technieken kun je het lichaam verbeelden. Zijn uitgangspunt hierbij is steeds geweest de realiteit niet uit het oog te verliezen. Daarbij gebruikt hij verschillende technieken zoals grafiet, krijt en aquarel. Daarnaast is hij voortdurend bezig met de oog-hand coördinatie: je kijkt en tekent tegelijkertijd. Werken binnen een tijdslimiet van bijvoorbeeld vijf minuten schetsen of met een bewegend model. Met andere woorden zijn uitgangspunt is niet een wetenschappelijke weergave van het menselijke lichaam, maar een poging om op verschillende manieren de realiteit van hetgeen hij voor ziet weer te geven. Vanaf maandag 26 augustus, is de groepstentoonstelling Salon d'Arts van het Kunstenaarscollectief BREEKijzer weer geopend en nog tot en met vrijdag 6 september in de Giethal van CIVON te zien. Op de laatste dag vindt vanaf 16.00 uur een finissage plaats. Kunstkenner Jan Jenniskens zal het geëxposeerde werk bespreken, daarna zal de expositie feestelijk afgesloten worden.

Voor meer info : info@sennemakunst.nl , tel: 06-10103103

Meer berichten