Foto:

'Nieuwe locatie kan regionale kunst- en cultuurplek worden'

Het Web neergestreken in De Kruisberg

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Kunstenaarsnetwerk Het Web heeft in samenwerking met de gemeente Doetinchem een voorlopige nieuwe plek gevonden in 'De Flat' van de voormalige gevangenis De Kruisberg. Op zaterdag 7 september wordt daar door burgemeester Mark Boumans de eerste expositie feestelijk geopend. "Iedereen is dan van harte welkom", aldus voorzitter Els Simonetti en bestuurslid Henk Winkelman van Het Web.

Binnen in 'De Flat' waant men zich in een andere, oude, monumentale wereld. In een wereld die geschiedenis heeft geschreven, op een terrein waar rentmeesters woonden, jonge jongens gevangenisstraf uit zaten en werden heropgevoed, waar zwakzinnige jongens, gevangenen en asielzoekers verbleven en teksten schreven op de muren van hun kooi.
De oude ruimte in 'De Flat' spreekt tot de verbeelding. Al kijkende vraagt men zich af: zou hier een keuken zijn geweest of misschien een slaapzaal? En constateert: dit was een kooi, zonder toilet, zo'n drie bij drie meter, met als bewoner ooit een Elvisfan die de naam van zijn idool op de muur tekende. "Het is oud, maar er valt zeker iets moois van te maken", aldus Simonetti.
Kunst- en cultuurplek
Vanwege nieuwbouw op De Veentjes, de locatie waar Het Web gehuisvest was, moest door het kunstenaarsnetwerk gezocht worden naar vervangende ruimte. Rondom de zomervakantie zou er op het Schouwburgplein een ruimte beschikbaar komen, maar de datum bleek niet haalbaar. "Vandaar dat we hier voorlopig zitten, maar als het aan Het Web ligt zien we hier in de toekomst zeker mogelijkheden", aldus Simonetti. "De vraag is of we hier kunnen blijven zitten. Het liefst houden we beide plekken aan, maar dat zal niet haalbaar zijn."

Simonetti en Winkelman zijn weg van de oudbouw van 'De Flat', van de ruimte, van de groene omgeving, van de mogelijkheden die contacten met huurders, kleine bedrijfjes die sinds begin 2019 gehuisvest zijn in De Kruisberg, op kunnen brengen.
Winkelman: "De ruimte staat al een paar jaar leeg. Er zijn hier in die tijd moedwillig vernielingen aangebracht. Karrenvrachten vol met troep hebben we weggesleept: glasscherven, oud ijzer, hout, matrassen, losliggende leidingen, bierblikjes. We hebben rigoureus schoongemaakt en verlichting aangebracht onder andere. Alles mooi opknappen kunnen we niet, omdat we niet weten of we mogen blijven. Maar deze ruimte, op een toplocatie, is geschikt te maken voor ateliers en expositieruimte. Dit zou de kunst- en cultuurplek kunnen worden voor Doetinchem en de regio."

Expositie
De eerste expositie behelst werk van leden van Het Web en van MAS (Museum Achterhoekse Schilderkunst) Vorden. Met deze expositie, waarbij de leden van Het Web werk inbrachten, wordt onder meer inzicht gegeven in de verschillende disciplines die beoefend worden door de kunstenaars, zoals schilderen, beeldhouwen en fotografie.
Simonetti: "Deze expositie, met zeker 150 werken, is een proef. Hiermee hopen we onszelf weer te promoten. Het is de bedoeling dat we volgend jaar een grote herfstsalon houden, met een expositie over wat er de afgelopen twintig jaar in de Achterhoek en de regio is gebeurd op gebied van kunst en cultuur."
Opening expositie op zaterdag 7 september om 15.00 uur, Klootsemastraat 1 in 'De Flat'. De expositie loopt tot en met oktober en is te zien op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zaterdag 14 september, Open Monumentendag, vanaf 10.30 uur.

Meer berichten