Gemeente en SOPOIJ samen aan de slag tegen zwerfafval

OUDE IJSSELSTREEK - Gemeente Oude IJsselstreek en Stichting Oud Papier Oude IJsselstreek (SOPOIJ) gaan samen aan de slag om het zwerfafval in Oude IJsselstreek te verminderen. Zwerfafval is een maatschappelijk probleem dat niet alleen veel ergernis oproept, maar ook gevolgen heeft voor het milieu, gezondheid en veiligheidsbeleving.

Maandag 23 september, om 11.00 uur, geeft wethouder Janine Kock bij Basisschool De Meeander in Varsseveld het startschot voor de gezamenlijke zwerfafvalactie van SOPOIJ en de gemeente. Bij deze aftrap zijn aanwezig kinderen en alle directeuren van de deelnemende scholen. SOPOIJ bestaat uit vrijwilligers van 22 verenigingen die gezamenlijk allerlei acties organiseren op het gebied van duurzaamheid. De zwerfafvalactie wordt gehouden door basisscholen en verenigingen en duurt tot en met 27 september.

Programma
Als onderdeel van de zwerfafvalactie wordt op acht basisscholen in onze gemeente aan de groepen 5, 6, 7 en 8 een speciaal lesprogramma aangeboden, getiteld 'Aan de slag met afval'. Daarnaast verzorgt de afvalcoach van de gemeente gastlessen op scholen. Hij geeft voorlichting over nut en noodzaak van afval scheiden. Tot slot gaan de leerlingen in de week van 23 tot 27 september zowel op school als ook in de eigen omgeving zwerfafval opruimen. De aftrap van de zwerfafvalinzameling door wethouder Janine Kock is op maandag 23 september om 11.00 uur bij Basisschool De Meeander in Varsseveld.

Doel van de actie
De zwerfafvalactie maakt onderdeel uit van het Duurzaamheidsplan van SOPOIJ. Dat werkt samen met de gemeente om de bewustwording rondom afvalinzameling, de zwerfafvalproblematiek en het belang van duurzaam omgaan met onze omgeving te vergroten. De zwerfafvalactie is meer dan een opruimactie. De actie maakt inwoners, groot en klein, bewust van zwerfafval, wat de gevolgen zijn van zwerfafval en wat zij er zelf aan kunnen doen.

Deelnemers
Aan de zwerfafvalactie van SOPOIJ nemen deel de basisscholen: Bontebrugschool (Bontebrug), De Wegwijzer (Sinderen), Op Koers en De Meeander (Varsseveld), De Knienenbult en Leemvoortschool (Westendorp), De Hoeksteen (Gendringen), Mariaschool (Ulft) en de verenigingen: Zangvereniging Jubilate (Sinderen), Fanfare Kunst Na Arbeid (Ulft) en Handbalvereniging UGHV (Ulft).

Meer berichten