De volledig cast proost op locatie. Foto: Frank Gies
De volledig cast proost op locatie. Foto: Frank Gies

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Algemeen

Loil speelt levensecht oorlogsdrama in open lucht

Door Susan Wiendels

LOIL – Vijfenzeventig jaar na de zware ontploffing bij de meisjesschool en het klooster, die Leike van Vuuren en Fien Seegers het leven kostte, komt het oorlogsdrama in Loil opnieuw tot leven. Bijna tweehonderd bewoners werken mee aan het openluchtspel 'Nooit meer…'. Om te herdenken, een stuk bewustwording en de vrijheid te vieren.

"Hier komt het klooster", wijst decorbouwer Edwin van Onna in het parkje aan de Kloosterstraat. "Daar bovenop komen het koor en het ensemble te staan. Het publiek zit er straks dicht op." Straks is eind mei, begin juni 2020. Cast, muzikanten en de koorleden Sjanté spelen zes voorstellingen, waarin ze de bezoekers meenemen naar het fatale moment, de voorgeschiedenis en de impact erna. Een levensecht drama op dezelfde locatie als destijds in woord, klank en beeld, dat de levens van twee families voorgoed veranderde en het dorp Loil in rouw dompelde. Een verhaal dat doorverteld moet worden meent Van Onna. "De impact van de oorlog en het verlies op de familie en omgeving mag nooit meer gebeuren. Het leven ging en gaat door. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Daar moet je aan werken en er samen voor zorgen dat zoiets als toen nooit meer gebeurt." Samen met Frank Gies, Hein Harmsen, Geert Stienissen, Ap Dieker, Onne Heesen en Theo Stienissen vormt hij het productieteam van 'Nooit meer…' Zij tekenden in 2010 voor het succesvolle eerste openluchtspel in de geschiedenis van Loil: 'Van Metropool naar Loil'. Een tweede productie zat altijd in het achterhoofd van de mannen, pas tijdens het eeuwfeest van schuttersgilde Loil-Vooruit in mei van dit jaar vielen de puzzelstukjes samen. Tien jaar na de eerste productie, beschikbare tijd én 75 jaar herdenking, nu moest het gebeuren. Nu, vier maanden later staat het verhaal in hoofdlijnen vast, net als de arrangementen en muziek die uit de koker komen van Hein Harmsen. Edwin van Onna is de man van het decor en de rekwisieten. Hij ziet het plaatje al helemaal voor zich. Jong én oud doen mee, voor en achter de schermen. Het openluchtspel in dit unieke decor geeft de enorme kracht van de dorpskern Loil weer.

Noodlot
Het verhaal van het openluchtspel begint op 7 april 1945, vier dagen na de bevrijding. Twee vriendinnen, Fien en Leike, gaan met de zusters mee naar het klooster om schoon te maken, zodat het 'gewone' leven na de oorlog weer verder kan gaan. Terwijl de zusters ergens in de buurt de sleutel gaan halen, wachten de meisjes op het schoolplein. Op dat moment volgt er een enorme ontploffing, waarbij de meisjesschool en het klooster worden verwoest. Van de meisjes wordt niets meer teruggevonden. Daarna neemt Annie, de één jaar oudere zus van Fien, de toeschouwers mee terug naar de dertiger jaren. Haar gedachtegang en herinneringen vormen de rode draad in het openluchtspel. We zien het dagelijkse leven in Loil op straat, in bakkerij Seegers en de dreiging van de oorlog eind dertiger jaren. De dialogen, muziek en het spel komen keihard binnen bij het besef dat het geen fictie is, maar de keiharde waarheid.

De nauwkeurige reconstructie kostte Frank Gies heel wat onderzoeksuren. Het lange gesprek met de nu 87-jarige Annie Morren-Seegers bezorgde hem kippenvel. Fien en Leike, die enthousiast aan de zusters vragen of ze mee mogen helpen schoonmaken.

Natuurlijk! Annie, die niet mee mag, want ze is oud genoeg om te helpen in de bakkerij. Haar vader Drikus die na de klap naar buiten rent en alleen een stukje borstrok met breisel van zijn dochter terugvindt. Uitgerekend haar vader en moeder die zoveel hadden gedaan voor evacuées en onderduikers in de oorlog, verliezen een kind. "Mijn vader is nooit meer de oude geworden," vertelt Annie. Gedeeltes van het gesprek met Annie worden gebruikt in het stuk, waarin haar personage de hoofdrol speelt. Indy Balduk vertolkt de jonge Annie; Petra Koster de oude. Eén van de hoogtepunten van het openluchtspel vormt een duet met de oude en jonge Annie, die laat zien wat de tijd met verdriet doet. Frank Gies: "Zoals Annie het gezegd heeft: 'dit mag nooit meer gebeuren'."

De kaartverkoop voor de openluchtvoorstelling start medio december. Een kaartje kost 17,50 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant