Mevrouw Bruggink, meneer Bruggink en vrijwilliger Alwi Siebers (vlnr). Foto: Walter Hobelman
Mevrouw Bruggink, meneer Bruggink en vrijwilliger Alwi Siebers (vlnr). Foto: Walter Hobelman (Foto: )

De electrokar is een verbinder

VARSSEVELD - Het enthousiasme van bijvoorbeeld het echtpaar Bruggink bewijst het nut van de electrokar die sinds maart 2019 dagelijks door Varsseveld en omgeving rijdt. "Zonder deze service komen wij niet zo makkelijk de deur uit en missen we onze kaartmiddag." De electrokar die door zorgorganisatie Azora is aangeschaft in samenwerking met een aantal partners, is een schot in de roos van het sociale leven.

Door Walter Hobelman

Een middagje meerijden met vrijwilliger Alwi Siebers maakt duidelijk dat de electrokar erg populair is bij senioren in Varsseveld en het buitengebied. "We zijn met uitzondering van de zondag, altijd met de electrokar op pad", vertelt Alwi. "De ene dag zijn we bijna voortdurend op pad, andere dagen is het iets rustiger. Maar lange tijd stilstaan doen we nooit."
De populariteit komt mogelijk door de flexibiliteit van de vrijwilligers en hun betrokkenheid. "Ik vind het heerlijk om met de electrokar rond te gaan en mensen op te halen voor een kaartmiddag, een bezoekje aan de huisarts of het bijwonen van een sportwedstrijd van de kleinkinderen. Ik haal de mensen thuis op en zet ze daar na afloop ook weer af. En het is vanzelfsprekend om dan even te helpen bij het uitklappen van de rollator, even meelopen om te kijken of men veilig binnenkomt of even een tas met boodschappen op het aanrecht te zetten."
Een andere vrijwilliger, Marijke Spronk houdt zich bezig met het plannen en organiseren van de ritten die de electrokar maakt. "Ik zorg ervoor dat de vrijwilligers op tijd weten waar ze heen moeten. Deels zijn dat wekelijks terugkerende ritjes maar bijna elke dag komen er ook nog aanvragen tussendoor. De chauffeurs van de electrokar rijden heel wat af en het lukt ons nog steeds om iedereen op tijd op de juiste plaats te krijgen en daar ben ik trots op."
De electrokar is sinds maart dit jaar in gebruik en is aangeschaft nadat verschillende partners (zoals De zonnebloem, PCOB, rode kruis, NPB, gemeente Oude IJsselstreek, SBOIJ en Azora) de conclusie trokken dat een dergelijke kar van grote waarde is voor de leefbaarheid en het sociale welzijn van oudere inwoners. "We hoorden dat mensen soms noodgedwongen de deur niet uit komen omdat ze niet meer mobiel zijn. Elke keer een beroep doen kinderen, kleinkinderen of buren is ook niet altijd haalbaar. Daardoor zitten veel mensen ongewild veel alleen thuis. Met de electrokar kunnen we dit probleem oplossen. En de praktijk bewijst ons gelijk."
Het echtpaar Bruggink bevestigt dat. "Wij gaan elke maandagmiddag kaarten in de Bettekamp en nu we zelf geen auto meer kunnen rijden moesten we steeds aan onze dochters vragen of ze ons willen brengen. Dat lukt niet altijd, want zij hebben ook hun dagelijkse verplichtingen. Sinds de electrokar er is worden wij elke week stipt op tijd opgehaald en weer thuisgebracht, zodat wij ons wekelijkse uitje niet hoeven te missen", vertelt mevrouw Bruggink. Haar man, die in zijn werkzame leven postbode is geweest, geniet zichtbaar van de rit van hun huis naar De Bettekamp. Hij ziet veel herkenningspunten onderweg en steekt regelmatig zijn hand op naar passanten die hij nog kent van vroeger. "Als deze kar er niet zou zijn waren wij veel meer aan huis gebonden", erkent hij. "Het is een perfecte oplossing. Het ding rijdt redelijk comfortabel en de vrijwilligers zijn behulpzaam."
De electrokar is inzetbaar voor alle inwoners uit Varsseveld, Sinderen, Heelweg en Westendorp. "Iedereen mag bellen. Men denkt soms dat het alleen voor Azora klanten is, maar dat is niet het geval. Daarom hebben we ook meegereden in de optocht tijdens de kermis om onszelf te laten zien. Dankzij een aantal bedrijven (bouwbedrijf Klanderman, versspecialist 't Versseveld en Suselbeek reclame) die zich spontaan melden, hebben we nu mooie reclame op de electrokar."
De electrokar is met uitzondering van zondag te boeken en dat kan door te bellen naar het nummer 06-30924423. Er wordt gereden tussen 8.30 uur en 18.00 uur. De ritten zijn gratis maar er wordt wel gevraagd om een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van de electrokar. Deze bijdrage kan men aan de chauffeur geven.

Meer berichten