De organisatie van de eerste WischKwisch, in 2018. Archieffoto: Walter Hobelman
De organisatie van de eerste WischKwisch, in 2018. Archieffoto: Walter Hobelman (Foto: )

WischKwisch mikt op deelnemers uit meer kernen oude gemeente Wisch

TERBORG/VARSSEVELD - De WischKwisch, de vorig jaar voor het eerst gehouden kennis-, doe- en spelquiz met hoofdzakelijk Terborgse en Silvoldse deelnemers, wil dit jaar uitbreiden met teams uit andere kernen.

Door Miriam Szalata

Teams uit Westendorp, Varsseveld, Sinderen en Heelweg die zich aansluiten kunnen op zaterdag 14 december een avond spelplezier verwachten. "We willen graag de hele oude gemeente Wisch erin betrekken'', zegt Ewout Wessels, die samen met onder anderen Els Bakker, René Salden en Monique Rademaker vanuit Het Gluujende Peerd de organisatie op zich heeft genomen. "Gaanderen en Etten en andere kernen uit Oude IJsselstreek zijn natuurlijk ook welkom'', benadrukt Bakker.

Hoe werkt het spel? Alles draait om het 'kwisboek', een boek met honderd vragen en een groot aantal subvragen. Terwijl het team van spelers ergens op locatie zit, in een ruimte met een goede internetverbinding (aanrader!), haalt de teamcaptain om 19.00 uur het kwisboek op en spoedt zich daarna naar zijn team, dat als een razende aan de slag gaat met de vragen. Om uiterlijk middernacht moet het boek ingevuld zijn ingeleverd. De jury bekijkt in de weken daarna de antwoorden en maakt het winnende team bekend op een feestelijke avond, 18 januari in het Molentje in Silvolde.

Tips
Dat is het spel in een notendop. Voor teams die kans willen maken op de overwinning, heeft de organisaties slimme tips. Rene Salden: "Zorg ervoor dat een team uit tenminste tien mensen bestaat van verschillende leeftijden. Ouderen hebben weer andere kennis en vaardigheden dan jongeren. Ook is het handig om een hotline te hebben met mensen die niet op de avond aanwezig kunnen zijn, maar die je wel kunt vragen om mee te denken.''

De vragen zijn heel divers: er zijn puzzel-, kennis- en beredeneervragen over muziek, algemene kennis, kunst, objecten, rekenen, de gemeente Wisch, films, enzovoort, enzovoort. Soms moet het team een opdracht uitvoeren. Uit de WischKwisch van vorig jaar: maak een arretjescake. Voor de doe-opdrachten krijgt de teamcaptain bij het kwisboek een doos met attributen. Zo was dat vorig jaar een haaknaald voor een ouderwets stukje haakwerk.
Het kan ook zijn dat er iemand op uit moet om de oplossing van de vraag ergens in het dorp te vinden. Verder mag het team ook één categorie wegstrepen of eenmaal een joker inzetten om dubbele punten te krijgen.
Spannend is de geheime opdracht die pas op de avond zelf bekend wordt. Vorig jaar moest elk team iemand afvaardigen voor een geheime opdracht op een onbekende locatie. Ze belandden in garage van Ten Have in Silvolde, waar de deelnemers een theorie-examen moesten afleggen. Er werd behoorlijk op gezweet, weet Salden. "Er was er maar een die het heeft gehaald.''

Geïnteresseerd geraakt? Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website: hetgluujendepeerd.nl.

Meer berichten